BEURZEN Grote techbedrijven trekken kar op Wall Street

Gepubliceerd op 31 juli 2020 22:26

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met winst de laatste handelsdag van de week uitgegaan. Techgiganten als Facebook, Apple en Amazon waren de grote winnaars na beter dan verwachte resultaten. Apple stak zelfs Saudi Aramco voorbij en is nu het meest waardevolle beursfonds ter wereld. Andere bedrijven, zoals energiebedrijven, werden juist in de uitverkoop gedaan.

Apple steeg 10,5 procent na een recordkwartaal waarin het bedrijf profiteerde van thuiswerkers die meer apparaten als Mac-computers en iPads kochten. Ook de verkoop van iPhones steeg. Door de groei is Apple nu ongeveer 1817 miljard dollar waard. Dat is 56 miljard dollar meer dan het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco.

Amazon won 3,7 procent. De webwinkelreus heeft in het tweede kwartaal flink geprofiteerd van de vele onlineshoppers tijdens de talloze coronalockdowns in de wereld. De kwartaalomzet steeg op jaarbasis met 40 procent en de nettowinst verdubbelde.

Facebook

Bij Facebook (plus 8,2 procent) gingen de opbrengsten uit advertenties weer stevig omhoog. Het socialemediabedrijf verwacht de groei bij de advertentie-inkomsten ook komende tijd vast te houden, ondanks een boycot van een groep grote adverteerders die vinden dat het bedrijf te weinig doet om haatzaaien en racisme tegen te gaan.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 26.428,32 punten, de breed samengestelde S&P 500 steeg 0,8 procent en kwam tot een stand van 3271,12 punten. Techbeurs Nasdaq ging met een plus van 1,5 procent de dag uit op 10.745,27 punten.

Pinterest

Google-moeder Alphabet kampte met lagere reclame-inkomsten omdat veel bedrijven als kostenbesparing het advertentiebudget verkleinden. Extra omzet van de cloud-activiteiten en bijvoorbeeld abonnementen op YouTube zorgden wel voor een tegenwicht bij de techreus. Het aandeel Alphabet verloor 3,2 procent. Digitaal prikbord Pinterest trok meer gebruikers tijdens de lockdown en haalde daardoor meer reclame-inkomsten binnen. Pinterest werd ruim 36 procent hoger gezet.

Olie- en gasconcerns Chevron en ExxonMobil rapporteerden miljardenverliezen over het afgelopen kwartaal door de sterk gedaalde energieprijzen. Chevron werd 2,7 procent lager gezet, ExxonMobil won 0,5 procent.

De euro was 1,1776 dollar waard tegen 1,1825 dollar bij de slotbel in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 40,40 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer, op 43,30 dollar per vat.

Gerelateerde aandelen17:34:16

  NY-DJ-Industrial Avg
0,00
0,00
0,00%