Techreuzen tientallen miljarden meer waard op Wall Street

Gepubliceerd op 31 juli 2020 15:41

NEW YORK (AFN) - De grote Amerikaanse techbedrijven zijn vrijdag bij opening van de beurzen in New York tientallen miljarden dollars meer waard geworden. Beleggers op Wall Street reageren enthousiast op de kwartaalberichten van onder meer Amazon, Facebook en Apple die veel beter waren dan analisten in doorsnee hadden voorzien.

Amazon won in de eerste handelsminuten 5,7 procent. De webwinkelreus heeft in het tweede kwartaal flink geprofiteerd van de vele onlineshoppers tijdens de talloze coronalockdowns in de wereld. De kwartaalomzet steeg op jaarbasis met 40 procent en de nettowinst verdubbelde.

Bij Facebook (plus 7,4 procent) gingen de opbrengsten uit advertenties weer stevig omhoog. Het socialemediabedrijf verwacht de groei bij de advertentie-inkomsten ook komende tijd vast te houden, ondanks een boycot van een groep grote adverteerders die vinden dat het bedrijf te weinig doet om haatzaaien en racisme tegen te gaan.

Pinterest

Extra advertentiekomsten waren ook de belangrijkste boodschap bij digitaal prikbord Pinterest, dat 33 procent hoger werd gezet. Google-moeder Alphabet kampte daarentegen met lagere reclame-inkomsten omdat veel bedrijven als kostenbesparing het advertentiebudget verkleinden. Extra omzet van de cloud-activiteiten en bijvoorbeeld abonnementen op YouTube zorgden wel voor een tegenwicht bij de techreus. Het aandeel Alphabet verloor 2,7 procent

Apple kreeg er op zijn beurt 5,5 procent aan beurswaarde bij. iPhonemaker Apple verkocht niet alleen meer telefoons, maar zag ook aanzienlijke groei in zijn Mac-computertak in een kwartaal waarin veel mensen thuis werkten. Ook de omzet van iPads, diensten en de verzamelcategorie waar onder meer de Apple Watch en draadloze oordopjes onder vallen, steeg.

Meer grote Amerikaanse bedrijven gaven een kijkje in de boeken, met gemengde prestaties. Zo rapporteerde olie- en gasconcerns Chevron en Exxonmobil miljardenverliezen over het afgelopen kwartaal door de sterk gedaalde energieprijzen. Hun aandelen gingen tot 4 procent omlaag. Dat neemt niet weg dat de belangrijkste beursgraadmeter in New York allemaal in de lift zaten. De De Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel 0,2 procent hoger op 26.362 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,4 procent tot 3258 punten en technologiebeurs Nasdaq won 1,2 procent tot 10.710 punten.

Gerelateerde aandelen17:14:56

  NY-DJ-Industrial Avg
0,00
0,00
0,00%