'Nationalisering Air France niet op de agenda'

Gepubliceerd op 31 juli 2020 08:51

PARIJS (AFN) - Het nationaliseren van Air France staat niet op de agenda. Dat benadrukte de Franse handelsminister Franck Riester vrijdag in een gesprek met RTL Radio. "Dat is niet aan de orde", zo reageerde Riester op de vraag of het luchtvaartbedrijf volledig in staatshanden zou moeten komen. Hij voegde daar aan toe dat de regering zich momenteel richt op het herstel van het land van de coronacrisis.

"Zeker, Air France gaat net zoals andere luchtvaartmaatschappijen, door een grote crisis", zo constateerde Riester. De luchtvaartcombinatie waarin het samen met KLM zit beleefde door de coronacrisis een uitermate zwaar tweede kwartaal en kreeg al overheidssteun. Air France-KLM behaalde een omzet van 1,2 miljard euro, tegen 7 miljard euro vorig jaar. Het nettoverlies bedroeg 2,6 miljard euro, onder meer door extra afschrijvingen die werden genomen vanwege het vervroegd uit de vaart nemen van de Boeing 747 door KLM en de Airbus A380 en A340 door Air France.

De Franse minister van Financiƫn Bruno Le Maire zei tegen televisiezender CNEWS dat Frankrijk "alles zal doen" om Air France te behouden. De Franse overheid stak recent al miljarden euro's in Air France om de luchtvaartmaatschappij overeind te houden. Als het luchtverkeer zich niet herstelt en de economische situatie moeilijk blijft, kan Air France volgens Le Maire rekenen op steun van de staat, benadrukte Le Maire.

Gerelateerde aandelen17:35:16

  Air France-KLM
3,355
-0,134
-3,84%