AEX opent met kleine plus

Gepubliceerd op 30 juni 2020 09:10

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging dinsdag licht vooruit. De andere Europese beurzen bleven ook dicht bij huis op de laatste dag van het tweede kwartaal. Een positief Chinees industriecijfer en de hogere slotstanden op Wall Street boden enige steun aan de handel. De waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het ergste van de coronapandemie nog moet komen zorgde echter voor terughoudendheid.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 561,41 punten. De hoofdindex stevent af op een winst van zo'n 16 procent in het tweede kwartaal. De MidKap won 0,4 procent tot 750,25 punten. Frankfurt en Parijs wonnen 0,1 procent. Londen daalde 0,4 procent.

Prosus steeg dik 3 procent en behoorde tot de kopgroep bij de hoofdfondsen op het Damrak. De techinvesteerder behaalde in het eind maart afgesloten gebroken boekjaar een hogere winst en omzet. Topman Bob van Dijk verklaarde er vertrouwen in te hebben dat Prosus goed uit de coronacrisis zal komen en dat waarschijnlijk zal worden geprofiteerd van de verder toenemende ecommerce in de wereld.

ASMI sterkste stijger

Chipdienstverlener ASMI was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,9 procent, dankzij opbeurende prognoses voor de sector van de Amerikaanse chipbedrijven Micron en Xilinx. De twee ondernemingen kwamen met sterke omzetverwachtingen naar buiten. In de MidKap won chipbedrijf Besi ook meer dan 3 procent.

Shell (min 1,7 procent) was de grootste daler in de AEX. Het olie- en gasconcern heeft in het tweede kwartaal veel minder olie verkocht dan een jaar geleden. Door de gekelderde vraag vanwege de coronapandemie schrijft Shell in het tweede kwartaal tussen de 15 miljard dollar en 22 miljard dollar af op de waarde van zijn bezittingen.

BAM onderaan in MidKap

In de MidKap stond BAM onderaan met een min van ruim 5 procent. De bouwer is tot een schikking gekomen met de stad Keulen vanwege de vele problemen rond de aanleg van een metrolijn in de Duitse stad in 2009. Daarbij stortte destijds het stadsarchief in. Vanwege de regeling zal BAM dit jaar een bedrag van 40 miljoen euro als buitengewone last in de jaarrekening zetten. Fitnessketen Basic-Fit profiteerde van een adviesverhoging door Morgan Stanley en ging aan kop met een plus van 5,6 procent.

De euro was 1,1208 dollar waard tegen 1,1242 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 39,35 dollar. Brentolie daalde 0,6 procent in prijs tot 41,47 dollar.

Gerelateerde aandelen21:59:58

  AEX
568,63
-2,12
-0,37%