'Zorgen bij accountants over leegloop'

Gepubliceerd op 26 mrt 2019 om 08:00

AMSTERDAM (AFN) - Accountantsorganisatie NBA vreest voor een gebrek aan accountants om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar controle van organisaties van openbaar belang (oob). Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD).

Volgens de krant moeten zes beursfondsen waaronder Value8, IEX Group, Nedsense en Esperite op zoek naar een nieuwe accountant nu ook het kantoor Accon AVM zich terugtrekt uit de 'eredivisie van de accountantscontrole'. Er zijn nu uiterlijk eind juni nog maar zeven kantoren over die een vergunning hebben om organisaties van openbaar belang te controleren.

Eerder leverde al Grant Thornton zijn oob-vergunning in. Daarmee komen er in totaal zeventien oob-controles op de tocht te staan, waarvan negen beursfondsen, zegt de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM).

De vraag naar oob-controles neemt juist toe. Behalve beursfondsen zijn ook verzekeraars en kredietinstellingen aangemerkt als oob. Naar verwachting komen er tot 1 januari 2020 nog eens 169 instellingen bij, waaronder grote pensioenfondsen, netbeheerders en woningcoƶperaties. Dat brengt het totaal volgens de AFM op ruim 1000.

Gerelateerde aandelen7:30:11

  Value8
5,560
0,000
0,00%