Wall Street geeft recordwinst een passend vervolg

Gepubliceerd op 25 maart 2020 18:41

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de dag op winst. Daarmee kreeg de historische winst van een dag eerder op Wall Street een passend vervolg. Beleggers verwerkten het nieuws dat de Amerikaanse regering en de Senaat een akkoord hebben bereikt over het omvangrijke noodpakket tegen de coronacrisis.

De Dow-Jonesindex noteerde kort voor 18.30 uur (Nederlandse tijd) 5,4 procent hoger op 21.820 punten. Een dag eerder won de leidende index 11 procent, wat de grootste eendaagse stijging betekende sinds 1933. De brede S&P 500 klom 4 procent tot 2545 punten en technologiebeurs Nasdaq won 2,4 procent tot 7593 punten.

Het Witte Huis bereikte na lang onderhandelen eindelijk een akkoord met de Senaat over een steunpakket van ongeveer 2 biljoen dollar om de economie van de Verenigde Staten te helpen tijdens de coronapandemie. Het is de grootste noodsteun ooit. Er wordt nu gewacht op de details van de maatregelen.

Winnaars

Onder meer luchtvaartbedrijven, casino-uitbaters en cruisemaatschappijen stonden bij de winnaars. De coronacrisis heeft er bij die sectoren in het bijzonder hard ingehakt. American Airlines, Norwegian Cruise Lines, Carnival en MGM Resorts noteerden plussen tot 23,1 procent.

Facebook (plus 0,3 procent) stond bij de verliezers. De techreus kampt met lagere inkomsten uit advertenties nu de coronacrisis bedrijven voorzichtiger maakt met het doen van uitgaven. De daling van de reclame-inkomsten geldt vooral in gebieden die hard door de crisis worden geraakt.

Nike

Verder was er aandacht voor Nike (plus 14,5 procent) dat met beter dan verwachte kwartaalresultaten kwam, geholpen door de onlinebestedingen van klanten. Vanwege het oprukkende coronavirus kondigde de sportartikelenmaker eerder deze week aan dat het winkels in Noord-Amerika, West-Europa, Australiƫ en Nieuw-Zeeland voorlopig gesloten houdt. In China zijn winkels al wel weer open.

Boeing werd haast een derde meer waard. De vliegtuigbouwer hoopt naar verluidt dat de productie van de 737 MAX, zijn best verkochte toestel, uiterlijk in mei kan worden hervat. De productie ligt sinds januari stil.

De euro was 1,0866 dollar waard, tegen 1,0834 dollar bij het slot van de Europese bedrijven een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,5 procent meer op 24,60 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 27,44 dollar per vat.

Gerelateerde aandelen18:45:35

  NY-DJ-Industrial Avg
0,00
0,00
0,00%