'Meer nodig voor openhouden essentiële luchtvrachtroutes'

Gepubliceerd op 25 maart 2020 14:34

GENÈVE (AFN) - Overheden wereldwijd moeten dringend maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat "vitale" luchtvrachtroutes open blijven. Volgens de internationale brancheorganisatie IATA zijn vrachtvluchten namelijk essentieel bij de bestrijding van het nieuwe coronavirus.

De organisatie merkt op dat er voorbeelden te over zijn van vrachtvliegtuigen vol met levensreddende hulpmiddelen en apparatuur die niet mogen opstijgen. Dit vanwege "omslachtige bureaucratische processen" om bijvoorbeeld start- en landingsrechten en exploitatievergunningen. Volgens de IATA worden met die opstelling levens in gevaar gebracht.

Doorgaans zijn passagiersvluchten goed voor de helft van alle luchtvrachtvervoer wereldwijd. Maar vanwege het coronavirus worden bijna geen passagiersvluchten meer uitgevoerd. Maatschappijen stellen volgens de IATA alles in het werk om aan de vraag naar luchtvrachtcapaciteit te voldoen, maar daarvoor is ook een soepelere houding van overheden nodig.

De organisatie roept onder meer om versnelde vrachtafhandelingsprocedures. Ook zou de bemanning van vrachtvluchten vrijgesteld moeten worden van quarantaineplichten, als zij niet in contact komen met mensen. Ook zou IATA graag zien dat bepaalde kosten, zoals die voor parkeertarieven worden weggenomen. Verder pleit IATA voor ruimere tijden waarop vrachtvluchten uitgevoerd kunnen worden.

Gerelateerde aandelen19:22:38

  Air France-KLM
5,320
+0,202
+3,95%