'Wall Street doet stap terug na historische dagwinst'

Gepubliceerd op 25 maart 2020 14:01

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York lijken woensdag lager te openen, na de historische koerswinsten een dag eerder toen de Dow-Jonesindex de grootste dagwinst optekende sinds de Grote Depressie in 1933. Beleggers op Wall Street verwerken het nieuws dat de Amerikaanse regering en de Senaat een akkoord hebben bereikt over het omvangrijke noodpakket tegen de coronacrisis.

Het Witte Huis heeft een akkoord bereikt met de Senaat over een steunpakket van ongeveer 2 biljoen dollar om de economie van de Verenigde Staten te helpen tijdens de coronapandemie. Het akkoord werd bereikt na urenlange onderhandelingen. Het is de grootste noodsteun ooit. Er wordt nu gewacht op de details van dat steunpakket.

Bedrijven die buitengewoon hard geraakt zijn door de crisis lijken hoger te openen, zoals luchtvaartmaatschappijen, cruise-aanbieders en casinobedrijven. Het gaat bijvoorbeeld om American Airlines, Norwegian Cruise Lines, Carnival en MGM Resorts.

Boeing

Boeing staat voorbeurs duidelijk in het groen. De vliegtuigbouwer hoopt naar verluidt dat de productie van de 737 MAX, zijn best verkochte toestel, uiterlijk in mei kan worden hervat. De productie ligt sinds januari stil.

Sportartikelenproducent Nike kwam met beter dan verwachte resultaten in de drie maanden tot 1 maart, geholpen door zijn onlineverkopen. Vanwege het oprukkende coronavirus kondigde Nike eerder deze week aan dat het winkels in Noord-Amerika, West-Europa, Australiƫ en Nieuw-Zeeland voorlopig gesloten houdt. In China zijn winkels al wel weer open.

Facebook

Facebook kampt met lagere inkomsten uit advertenties nu de coronacrisis bedrijven voorzichtiger maakt met het doen van uitgaven. Volgens de techreus geldt de daling van de reclame-inkomsten vooral voor gebieden die hard door de crisis worden geraakt.

Winkelketen Target kondigde aan te stoppen met het inkopen van eigen aandelen vanwege de crisis en trekt zijn verwachtingen voor dit jaar in. Veel andere bedrijven hebben vergelijkbare stappen genomen. Oliebedrijf Occidental Petroleum snijdt nog dieper in de uitgaven, onder meer door salarissen voor leidinggevenden te verlagen.

Macro-economisch gebied

Op macro-economisch gebied werd gemeld dat de hypotheekaanvragen in de VS vorige week het sterkst zijn gedaald sinds 2009, mede door de ontwrichting van het openbaar leven in de VS door de uitbraak. Verder gingen de orders voor duurzame goederen in februari volgens een voorlopig cijfer omhoog, terwijl economen op een daling hadden gerekend.

De Dow won dinsdag ruim 11 procent tot 20.704,91 punten. De brede S&P 500 steeg 9,4 procent tot 2447,33 punten en technologiebeurs Nasdaq kreeg er 8,1 procent bij tot 7417,86 punten.

Gerelateerde aandelen18:25:33

  NY-DJ-Industrial Avg
0,00
0,00
0,00%