Fors meer winst voor Marel

Gepubliceerd op 23 oktober 2019 19:24

AMSTERDAM (AFN) - De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel heeft het derde kwartaal van het jaar afgesloten met fors meer winst op een hogere omzet. De onderneming, die ook in Amsterdam een notering heeft, profiteerde naar eigen zeggen van de eerdere uitrol van hightech apparatuur en software voor slimme verwerking van producten.

De omzet van Marel kwam uit op 312,5 miljoen euro, tegen 282 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een winst van 33,4 miljoen euro. Dat was na het derde kwartaal in 2018 nog 26,7 miljoen euro.

In het orderboek van de IJslanders zat voor 431,9 miljoen euro aan opdrachten. Dat was een kwartaal eerder nog 459,4 miljoen euro. Volgens Marel zorgen handelsbeperkingen en geopolitieke onzekerheden er voor dat bedrijven trager zijn met het nemen van beslissingen over investeringen.

Overnamesommen onbekend

Marel maakte ook bekend een belang te nemen van 50 procent in het IJslandse Curio, dat verwerkingsapparatuur levert voor witvis. Daarbij heeft de onderneming de optie om ook de resterende 50 procent in vier jaar tijd in handen te krijgen. Curio heeft een jaaromzet van ongeveer 10 miljoen. De transactie wordt naar verwachting afgerond in het vierde kwartaal.

In Australiƫ neemt Marel Cedar Creek Company over. Die onderneming levert software- en hardwareoplossingen voor de verwerking van vlees, vis en gevogelte. Cedar, opgericht in 1999 heeft een jaaromzet van ongeveer 3 miljoen euro en ook deze transactie wordt waarschijnlijk afgerond in het vierde kwartaal.

Van beide aankopen werden geen overnamesommen bekendgemaakt.