Tweede coronagolf drukt op aandelenbeurzen

Gepubliceerd op 19 november 2020 17:50

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn donderdag met verliezen gesloten. Zorgen over de economische schade van de tweede golf van de virusuitbraak staken opnieuw de kop op. Beleggers deden het verder rustig aan na de opmars eerder deze week in de euforie over coronavaccins. Op het Damrak stond winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield onder druk, na het vertrek van de topman.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent lager op 596,01 punten. De MidKap verloor 0,7 procent tot 870,60 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt zakten tot 0,9 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield, onder meer bekend van de grote Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam, sloot de rij in de AEX met een min van dik 4 procent. De huidige topman Christophe Cuvillier wordt per 1 januari opgevolgd door Jean-Marie Tritant. Eerder kwamen al berichten naar buiten dat de positie van de top van het bedrijf onhoudbaar was geworden, door het mislukken van een aandelenemissie. President-commissaris Colin Dyer trad in de nasleep van de kwestie al terug.

Ahold Delhaiza

Ahold Delhaize was een van de weinige winnaars in de AEX, met een winst van bijna 1 procent. Het supermarktconcern koopt samen met investeerder Centerbridge Partners de online supermarkt FreshDirect uit New York. Volgens analisten van KBC Securities versnelt het concern daarmee zijn activiteiten op de sterk groeiende online markt in de Verenigde Staten.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM (min 4,6 procent) stond bij de grotere verliezers bij de middelgrote fondsen. Volgens de baas van Air France, Anne Rigail, rekent het bedrijf tegen mei op extra steun van de aandeelhouders, waaronder de Nederlandse en Franse staat. Rigail verwacht daarnaast pas in het tweede kwartaal iets van herstel bij de zakelijke reizen.

Duidelijke koersbewegingen

Ook elders in Europa zorgde bedrijfsnieuws voor duidelijke koersbewegingen. In Oslo raakte Norwegian Air bijna 16 procent kwijt. De Noorse luchtvaartmaatschappij heeft in Ierland faillissementsbescherming aangevraagd na de weigering van de Noorse overheid om verdere staatssteun te geven. Thyssenkrupp zakte ruim 3 procent in Frankfurt. Het Duitse industrie- en staalconcern schrapt in totaal 11.000 banen vanwege de coronacrisis en leed in het afgelopen boekjaar een miljardenverlies.

De euro was 1,1840 dollar waard, tegenover 1,1866 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 41,53 dollar. Brentolie zakte 0,6 procent in prijs tot 44,06 dollar per vat.