Hoofdindex Amsterdam tussentijds op verlies

Gepubliceerd op 19 november 2020 16:05

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond donderdagmiddag op verlies. Ook de andere Europese aandelenbeurzen verloren terrein. De markten bleven gevangen tussen het optimisme over de coronavaccins en de zorgen over de economische schade van de tweede golf van de virusuitbraak. Op het Damrak stond winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield onder druk, na het vertrek van de topman.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond 16.00 uur 0,8 procent lager op 596,22 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 874,45 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 0,8 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij in de AEX met een min van dik 3 procent. De huidige topman Christophe Cuvillier wordt per 1 januari opgevolgd door Jean-Marie Tritant. Eerder kwamen al berichten naar buiten dat de positie van de top van het bedrijf onhoudbaar was geworden, door het mislukken van een aandelenemissie. President-commissaris Colin Dyer trad in de nasleep van de kwestie al terug.

AholdDelhaize

Ahold Delhaize was een van de weinige winnaars bij de hoofdfondsen, met een winst van 0,4 procent. Het supermarktconcern koopt samen met investeerder Centerbridge Partners de online supermarkt FreshDirect uit New York. Volgens analisten van KBC Securities versnelt het concern daarmee zijn activiteiten op de sterk groeiende online markt in de Verenigde Staten.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM (min 3,2 procent) stond bij de grotere verliezers in de MidKap. Volgens de baas van Air France, Anne Rigail, rekent het bedrijf tegen mei op extra steun van de aandeelhouders, waaronder de Nederlandse en Franse staat. Rigail verwacht daarnaast pas in het tweede kwartaal iets van herstel bij de zakelijke reizen.

Luchtvaart

In Oslo raakte Norwegian Air dik 15 procent kwijt. De Noorse luchtvaartmaatschappij heeft in Ierland faillissementsbescherming aangevraagd na de weigering van de Noorse overheid om verdere staatssteun te geven. Thyssenkrupp zakte bijna 6 procent in Frankfurt. Het Duitse industrie- en staalconcern schrapt in totaal 11.000 banen vanwege de coronacrisis en leed in het afgelopen boekjaar een miljardenverlies. In Londen won Royal Mail 3 procent dankzij goed ontvangen resultaten van de Britse post- en pakketbezorger.

De euro was 1,1832 dollar waard, tegenover 1,1866 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 41,58 dollar. Brentolie zakte 0,4 procent in prijs tot 44,17 dollar per vat.