Rente Turkije als verwacht fors omhoog, lira wint aan waarde

Gepubliceerd op 19 november 2020 13:00

ISTANBUL (AFN/BLOOMERG) - De Turkse centrale bank heeft de rente in het land verhoogd. Het belangrijkste rentetarief ging van 10,25 naar 15 procent. Kort na bekendmaking van die beslissing won de Turkse munt, die de afgelopen maanden sterk is gedaald, 2,5 procent aan waarde.

De rentestap betekende het eerste echte wapenfeit van de recent aangetreden gouverneur Naci Agbal. Op de financiƫle markten werd alom rekening gehouden met een verhoging van de rente. Dit omdat Agbal beloofde een transparant en ondersteunend beleid te voeren.

Dat Agbal de rente verhoogt, lijkt te suggereren dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan akkoord is met een orthodoxere poging om de lira te beschermen en de inflatie te beteugelen. Eerder zei de president juist dat de hogere rentes de reden waren voor de sterke inflatie, wat tegen de meest gangbare theorieƫn indruist.

Sterk signaal

Agbal kreeg een ingewikkelde financieringsstructuur van zijn voorganger Murat Uysal op zijn bordje. Onder diens regime werden maatregelen aangekondigd om de waarde van de munt te stutten, maar Uysal koos er eerder voor om de rente ongemoeid te laten.

Volgens kenners was een sterk signaal van de nieuwe centralebankpreses noodzakelijk. Zeker omdat het al langer onrustig in is Turkije. Behalve de problemen met de lira en de hoge inflatie heeft Turkije ook te kampen met slinkende reserves aan buitenlandse deviezen.