Heineken wil waterverbruik terugdringen

Gepubliceerd op 19 maart 2019 16:12

AMSTERDAM (AFN) - Heineken wil de komende jaren zijn watergebruik verder terugdringen. Niet alleen moet tijdens het brouwen van bier minder water worden gebruikt, ook sprak het bedrijf de ambitie uit om te werken aan de duurzaamheid van waterbronnen, vooral in regio's waar water schaars is.

In 2030 wil Heineken in waterarme regio's, zoals Spanje en Ethiopiƫ het gebruik van water in het bierbrouwproces met zo'n 15 procent omlaag brengen. In andere regio's, waar water minder schaars is, ligt het streefcijfer op 10 procent. Ook legt de bierbrouwer zijn focus op het hergebruik van afvalwater, het opvangen van regenwater en bebossing.

De hernieuwde aankondiging van een duurzamer brouwproces deed Heineken dinsdag tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. In de voorbije tien jaar wist Heineken het waterverbruik van het brouwproces naar eigen zeggen met een derde te verlagen. Voor het brouwen van een hectoliter bier mikt Heineken in 2030 op een verbruik van gemiddeld zo'n 2,8 hectoliter water in gebieden waar water schaars is. In andere regio's is 3,2 hectoliter water voor 1 hectoliter bier de stip op de horizon.

Teruggeven

Heineken zegt dat momenteel 96,5 procent van het afvalwater schoon aan de omgeving wordt teruggeven, zodat anderen er weer gebruik van kunnen maken. In drogere gebieden streeft Heineken naar 100 procent circulair brouwen wat water betreft.

Van de 170 brouwerijen van Heineken wereldwijd bevinden 26 zich in waterarme regio's. Water is een essentieel product voor het brouwen van bier, dat volgens Heineken alleen al voor 95 procent uit water bestaat.

Watermanagement

Heineken is zeker niet de enige brouwer die met watermanagement aan de slag is. 's Werelds grootste brouwer AB InBev heeft ook duidelijke doelstellingen geformuleerd en ook de Deense branchegenoot Carlsberg is er overduidelijk mee bezig.

Heineken benadrukt dat bij verschillende wateroverleggen wereldwijd verschillende brouwers en frisdrankbedrijven aan de tekentafel plaatsnemen. Ook wordt kennis en kunde gedeeld. Heineken benadrukt dat watermanagement per regio sterk verschilt..

Volgens verschillende duurzaamheidsorganisaties is dit alles een stap in de goede richting, maar valt er ook nog een hele wereld te winnen.

Gerelateerde aandelen19:17:37

  Heineken
83,960
+1,480
+1,79%