Wall Street houdt winst vast

Gepubliceerd op 16 oktober 2020 19:32

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden vrijdag halverwege de handelsdag duidelijk in de plus. Daarmee toonden de graadmeters herstel na de koersverliezen in de afgelopen dagen. Beleggers op Wall Street verwerken onder meer positief nieuws over de zoektocht naar een coronavaccin door farmaceut Pfizer. Ook waren er beter dan verwachte cijfers over de winkelverkopen, terwijl de industriële productie juist daalde.

De Dow-Jonesindex noteerde rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,8 procent hoger op 28.728. De breed samengestelde S&P 500 dikte 0,5 procent aan tot 3501 punten, terwijl techbeurs Nasdaq 0,4 procent erbij kreeg op 11.758 punten.

Pfizer (plus 3 procent) vraagt mogelijk eind november bij de Amerikaanse medicijnwaakhond om versnelde goedkeuring van zijn potentiële vaccin tegen Covid-19. Die stap hangt af van de resultaten van een grootschalig onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van het middel, schrijft topman Albert Bourla in een open brief.

Boeing

Ook Boeing wist de aandacht op zich gericht. Volgens de Europese toezichthouder voor de luchtvaart EASA is de Boeing 737 MAX veilig en mag deze voor het eind van het jaar waarschijnlijk weer vliegen. EASA verwacht dat het papierwerk voor de toelating van het vliegtuig volgende maand afgerond kan worden. Het aandeel van de vliegtuigbouwer steeg 2,4 procent.

Beleggers reageren tevens op de nieuwe kwartaalcijfers van Schlumberger (min 8,1 procent), waar wederom een verlies en een flink lagere omzet in de boeken ging. De oliedienstverlener verwacht dat het nog een jaar duurt voordat het bedrijf weer evenveel winst maakt als voor de coronacrisis.

Truckbouwer Navistar maakte een koerssprong van 22,8 procent nadat het een akkoord bereikte met Volkswagen-dochter Traton over een overname. Traton betaalt ongeveer 3,7 miljard dollar voor Navistar waar het al een belang van een kleine 17 procent in had.

Twitter

Verder heeft Twitter (min 1,2 procent) zijn beleid over het blokkeren van mogelijk gehackte informatie versoepeld, na een storm van kritiek over vermeende partijdigheid in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. Onlangs blokkeerde Twitter een voor presidentskandidaat Joe Biden schadelijk bericht over zaken van zijn zoon in Oekraïne, waar Biden destijds als vicepresident bij betrokken zou zijn geweest.

De euro was 1,1720 dollar waard, tegenover 1,1718 dollar bij de slotbel op de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 40,84 dollar. Brentolie daalde 0,5 procent in prijs tot 42,95 dollar per vat.

Gerelateerde aandelen10:02:20

  NY-DJ-Industrial Avg
0,00
0,00
0,00%