Galapagos onderuit op herstellende beurs

Gepubliceerd op 16 oktober 2020 09:27

AMSTERDAM (AFN) - Biotechnologiebedrijf Galapagos ging vrijdag onderuit op het Damrak, na teleurstellende onderzoeksresultaten van een kandidaatmedicijn. De Europese beursgraadmeters krabbelden op na de flinke verliesbeurt een dag eerder. Beleggers bleven wel voorzichtig door de opleving van het coronavirus in veel Europese landen en de strengere maatregelen om het virus in te dammen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 563,33 punten. Een dag eerder verloor de hoofdindex 2 procent. De MidKap klom ook 0,5 procent, tot 842,50 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 1,2 procent.

Galapagos was hekkensluiter bij de hoofdfondsen, met een verlies van 8,8 procent. Het biotechnologiebedrijf is op een tegenvaller gestuit bij onderzoek naar een potentieel middel tegen artrose. Daar kwam geen statistisch significant bewijs uit naar voren dat het kandidaatmedicijn verlies aan kraakbeen in de knie bij patiënten met artrose tegengaat. Het onderzoek werd in samenwerking met de Franse farmaceut Servier uitgevoerd.

Just Eat Takeaway

Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway profiteerde van een adviesverhoging door HSBC en ging aan kop in de AEX, met een winst van dik 3 procent. In de MidKap was maritiem dienstverlener SBM Offshore de grootste stijger met een plus van 2,1 procent. Fugro zette de daling voort en behoorde tot de staartgroep met een min van 3 procent. De bodemonderzoeker kelderde donderdag al bijna 12 procent door de vrees dat het bedrijf nieuwe aandelen gaat uitgeven.

In Frankfurt werd Thyssenkrupp 14 procent meer waard. Volgens mediaberichten wil de Britse staalgroep Liberty Steel een bod uitbrengen op de verlieslatende staaldivisie van het Duitse industrieconcern. Ook onderzoekt Thysssenkrupp mogelijke samenwerkingen met het Indiase Tata Steel, het Duitse Salzgitter en het Zweedse SSAB.

Daimler

Daimler steeg 4,6 procent. De Duitse automaker denkt zijn vooruitzichten voor heel 2020 opwaarts bij te kunnen stellen dankzij beter dan verwachte resultaten in het afgelopen kwartaal. In Parijs klom Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) 6,6 procent. Het Franse luxeconcern wist de schade van de coronacrisis afgelopen kwartaal beperkt te houden dankzij een opleving in de verkoop van luxe tassen en andere modeartikelen.

De euro was 1,1712 dollar waard, tegenover 1,1704 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 40,60 dollar. Brentolie werd ook 0,9 procent goedkoper, op 42,78 dollar per vat.

Gerelateerde aandelen10:43:14

  AEX
554,85
+0,65
+0,12%
  Galapagos
105,650
+1,900
+1,83%