Amsterdamse beurs omhoog, rest Europa rood

Gepubliceerd op 16 september 2020 15:49

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden woensdagmiddag overwegend in de min. De Amsterdamse beurs vormde daarop met bescheiden plussen een uitzondering. Beleggers deden het rustig aan na de winstbeurt een dag eerder en keken vooral uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve, dat nabeurs wordt bekendgemaakt. Ook komt de Fed met nieuwe voorspellingen over de economie, werkloosheid en inflatie in de Verenigde Staten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de opening op Wall Street 0,2 procent hoger op 557,30 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 820,78 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 0,6 procent in.

IMCD voerde de stijgers aan bij de hoofdfondsen op het Damrak, met een winst van 7,9 procent. De chemicaliƫndistributeur neemt zijn Indiase branchegenoot Signet over. De aankoopsom werd niet gegeven. Het bedrijf kondigde wel aan 400 miljoen euro te hebben opgehaald met de verkoop van nieuwe aandelen om de overname te bekostigen. Analisten van Deutsche Bank zijn positief over de overname en schatten de aankoopsom op zo'n 500 miljoen euro.

Hekkensluiters in de AEX waren de banken ABN AMRO en ING met verliezen tot 3 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een min van 2 procent. In de MidKap stond vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties bovenaan met een plus van 5,8 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM sloot de rij met een min van 2,6 procent.

Op de lokale markt daalde CM.com 3,7 procent. Het technologiebedrijf haalde bijna 32 miljoen euro op met de verkoop van ruim 2,1 miljoen nieuwe stukken, voor 15 euro per aandeel. De opbrengst zal worden gebruikt voor mogelijke overnames en algemene bedrijfsdoeleinden.

Inditex werd 6,5 procent meer waard in Madrid. Het moederbedrijf van bekende kledingketens als Zara, Bershka en Pull & Bear, heeft in het tweede kwartaal winst geboekt. Bijna alle filialen van de Spaanse onderneming waren in de meetperiode weer open. Wel bleven de opbrengsten achter, omdat klanten door zorgen over corona winkelcentra blijven mijden.

In Frankfurt verloor Lufthansa 1,6 procent. Volgens persbureau Bloomberg denkt de Duitse luchtvaartmaatschappij dat er door de coronacrisis meer banen op de tocht komen te staan dan de al aangekondigde 22.000. Ook zal de vloot verder worden ingekrompen, nu vliegtuigpassagiers langer wegblijven dan eerder verwacht.

De euro was 1,1852 dollar waard, tegen 1,1848 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,7 procent duurder op 39,32 dollar. Brentolie klom 2,5 procent in prijs tot 41,53 dollar per vat.

Gerelateerde aandelen0:39:22

  AEX
545,68
+4,90
+0,91%