Hoofdindex Amsterdam op winst

Gepubliceerd op 15 november 2019 16:03

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond vrijdagmiddag in de plus. Ook de meeste andere Europese beursgraadmeters gingen omhoog. Beleggers reageerden op uitspraken van onder meer de economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow dat de Verenigde Staten en China dichtbij een handelsdeal zijn. Eerder werd nog gevreesd dat de onderhandelingen waren vastgelopen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde omstreeks 15.55 uur 0,4 procent in de plus op 597,88 punten. De MidKap dikte 0,9 procent aan tot 900,93 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,5 procent. Londen zakte 0,2 procent.

ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 2 procent. Het staalbedrijf mag van het hooggerechtshof in India de overname van zijn failliete branchegenoot Essar Steel afronden. Verder waren chipgerelateerde bedrijven in trek na positieve cijfers van branchegenoten uit de Verenigde Staten. In Amsterdam zaten ASML, ASMI en Besi bijvoorbeeld duidelijk in de lift.

BT

Bij de kleinere fondsen steeg Kiadis Pharma bijna een vijfde in beurswaarde. Het biotechnologiebedrijf ging eerder deze week nog flink onderuit, nadat het bekendmaakte de ontwikkeling van zijn belangrijkste geneesmiddel te staken.

Elders in Europa was er onder meer aandacht voor BT. Het Britse telecombedriijf verloor dik 1 procent in Londen. De Britse Labour-leider Jeremy Corbyn wil een deel van BT nationaliseren indien hij de verkiezingen wint. In Parijs won Orange bijna 2 procent na berichten dat het Franse telecomconcern zijn activiteiten met betrekking tot mobiele telefoonmasten wil afsplitsen.

SEB

In Stockholm kelderde SEB 12,5 procent. Een Zweeds tv-programma claimt informatie te hebben over betrokkenheid van de Zweedse bank bij de omvangrijke witwasaffaire in de Baltische staten. De Deense containervervoerder A.P. Møller-Maersk won dik 4 procent in Kopenhagen na publicatie van definitieve kwartaalcijfers.

Subsea 7 en Saipem wonnen verder 2,6 en 1,4 procent. Beleggers reageerden enthousiast op berichten over een mogelijke fusie tussen de twee Europese oliedienstverleners. In Amsterdam won de Nederlandse branchegenoot Boskalis 3,3 procent.

De euro was 1,1047 dollar waard tegen 1,1016 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 56,82 dollar. Brentolie steeg ook 0,1 procent in prijs, tot 62,35 dollar per vat.