'Top Trump en Xi verschoven naar april'

Gepubliceerd op 14 mrt 2019 om 12:24

WASHINGTON (AFN) - De topontmoeting waarbij Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping een nieuw handelsakkoord ondertekenen, zal niet voor het einde van deze maand plaatsvinden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Media meldden onlangs nog dat de twee regeringsleiders al in maart hun handtekening onder een deal zouden zetten.

Volgens bronnen, die anoniem willen blijven, zal zo'n bijeenkomst op zijn vroegst eind april kunnen plaatsvinden. Er zouden nog te veel punten waarover de Verenigde Staten en China het niet eens worden, waaronder het conflict over de omgang van intellectueel eigendom door de Volksrepubliek.

Aan Chinese zijde speelt mee dat Xi de ondertekening wil koppelen aan een officieel staatsbezoek aan de VS. Daarnaast acht Peking het risico te groot dat Trump het onderhandelingsresultaat alsnog afwijst als er te snel wordt besloten een akkoord te ondertekenen.

Trump en Xi spraken vorig maand nog van grote vooruitgang bij onderhandelingen, die tot een vergelijk moeten leiden nadat vorig jaar een handelsoorlog tussen de twee grootmachten ontstond. De VS stelden daarom nieuwe importheffingen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen uit, die aanvankelijk in maart zouden ingaan.