Zakenbankdivisie doet kassa rinkelen bij JPMorgan

Gepubliceerd op 14 januari 2020 13:53

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft in het vierde kwartaal geprofiteerd van sterke prestaties bij zijn zakenbankdivisie. Het financiƫle concern deed met name goede zaken met de handel in obligaties en aandelen. Vooral daardoor wist de grootste bank van de Verenigde Staten zijn inkomsten en winst op te krikken, ondanks de gedaalde rente.

De inkomsten uit obligaties stegen met 86 procent. Volgens JPMorgan was het vierde kwartaal van 2018 juist heel zwak. De inkomsten uit de handel in aandelen namen met 15 procent toe. Ook bij andere zakenbankactiviteiten als het begeleiden van beursgangen en obligatie-uitgiftes dikten de opbrengsten aan. De afgenomen spanningen na overeenstemming tussen China en de VS over een voorlopig handelsakkoord in december droegen bij aan het goede resultaat.

De nettowinst in het afgelopen kwartaal bedroeg 8,5 miljard dollar, een stijging van 21 procent ten opzichte van een jaar eerder. De totale baten namen met 9 procent toe tot 29,2 miljard dollar. De nettorentebaten daalden daarentegen licht, mede door de impact van de renteverlagingen door de Federal Reserve.

Feestdagenseizoen

Over het hele afgelopen jaar zette JPMorgan een nettowinst van 36,4 miljard dollar in de boeken, een stijging van 12 procent op jaarbasis. Volgens topman Jamie Dimon blijft de Amerikaanse consument "er sterk voorstaan". Ook benadrukt het bankhoofd dat de feestdagenseizoen voor een mooie afsluiting van 2019 zorgde.

Ook branchegenoot Citigroup lukte het de winst in het vierde kwartaal op te krikken, tot 5 miljard dollar. De bank had de wind mee in zijn divisie voor obligatiehandel, waar de omzet met de helft steeg. Daarnaast zette de Amerikaanse consumententak zijn sterke groei door. Topman Michael Corbat wees verder op kostendiscipline.

Wells Fargo daarentegen zag vorig kwartaal zijn nettoresultaat bijna halveren tot 2,9 miljard dollar vergeleken met een jaar eerder. De bank moest een last van 1,5 miljard dollar nemen vanwege zijn schikking voor wanpraktijken bij autoleningen en hypotheken. Ook de nettorentebaten kwamen lager uit gedreven door de lage rente, aldus de grootste hypotheekverstrekker van de VS.