Unilever schaft mogelijk coronavaccins voor arme landen aan

Gepubliceerd op 13 januari 2021 18:23

LONDEN (ANP/RTR) - Unilever gaat mogelijk coronavaccins aanschaffen voor mensen in arme landen. Volgens topman Alan Jope van het was- en levensmiddelenconcern is het bedrijf benaderd door ontwikkelingslanden waar de publieke middelen niet zo toereikend zijn. Het bedrijf moedigt zijn personeel verder aan zich te laten vaccineren.

"Stel je voor dat we in landen waar we 200.000 vaccins kopen, 100.000 doses doneren en de rest gebruiken voor onze medewerkers en hun gezinnen", aldus Jope tijdens de Reuters Next-conferentie. Hij gaf verder geen details.

In zijn algemeenheid wilde hij wel kwijt dat Unilever zijn personeel sterk aanbeveelt om zich te laten inenten als het vaccin voor hen beschikbaar is. "We willen er zeker van zijn dat er binnen het bedrijf geen aarzeling bestaat", zo zei de topman.

Geen verplichting

De maker van Dove-zeep, Lipton-thee en Ben & Jerry's-ijs zou volgens hem er alles aan doen om vaccins beschikbaar te stellen aan zijn werknemers, maar wel op een principiƫle manier. Zo zou Jope niet willen dat het personeel voorrang krijgt op medische hulpverleners of kwetsbare mensen.

Voor werknemers die het vaccin weigeren, worden mogelijk sneltesten gebruikt om werkplekken veilig te houden. "We zullen geen vaccins verplichten voor wie dan ook. Wij geloven niet dat dit juist is," aldus Jope.

De kantoormedewerkers van Unilever zullen in het lopende kwartaal grotendeels vanuit huis werken en vervolgens overgaan op een hybride model waarbij de medewerkers hun tijd verdelen over kantoor en huis. Jope denkt niet dat in de toekomst weer wordt teruggegaan naar de "ouderwetse" situatie waarbij vijf dagen per week op kantoor wordt gewerkt. Unilever test later dit jaar met een vierdaagse werkweek.

Gerelateerde aandelen17:21:08

  UNILEVER N.V.
50,380
-0,620
-1,22%