Hogere standen op beurzen Europa

Gepubliceerd op 11 sep 2019 om 16:05

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen tekenden woensdag aardige winsten op, mede geholpen door de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag met nieuwe stimuleringsmaatregelen komt. Verder verwerkten beleggers een miljardenbod op de London Stock Exchange (LSE) door de uitbater van de beurs in Hongkong. Op het Damrak kreeg nieuwkomer Prosus een warm onthaal.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 0,6 procent hoger op 572,11 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 832,76 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,9 procent.

Beursbedrijf LSE won ruim 6 procent in Londen. De Hongkongse beurs biedt in totaal ruim 33 miljard euro op zijn Londense branchegenoot. Andere Europese beursuitbaters zoals Euronext (plus 0,7 procent) en Deutsche Börse (plus 0,6 procent) bewogen ook op het overnamenieuws in de sector.

Nieuwe aandelen

De koers van Prosus stond op 74,08 euro. De referentiekoers van de consumententechnologietak van de Zuid-Afrikaanse techreus Naspers bedroeg 58,70 euro per aandeel. Er werden geen nieuwe aandelen uitgegeven bij de beursgang. Met een marktwaarde van zo'n 120 miljard euro behoort Prosus meteen tot de grootste bedrijven op het Damrak. Moederbedrijf Naspers is genoteerd in Johannesburg.

Industrieel toeleverancier Aalberts was koploper in de AEX met een winst van 3,1 procent. ArcelorMittal klom 1,6 procent. Volgens persbureau Bloomberg onderzoekt het staalconcern de mogelijkheid om zijn bouwtak te verkopen. Informatieleverancier Wolters Kluwer sloot de rij met een min van 1,2 procent.

Bod

In Parijs won Casino 3,1 procent. Volgens Franse media onderzoekt het Franse supermarktconcern Carrefour (min 0,6 procent) al enkele weken een bod op zijn branchegenoot. Apple-toeleveranciers als het Oostenrijkse AMS (plus 3,7 procent) waren in trek na de onthulling van drie nieuwe iPhones.

De euro was 1,1000 dollar waard, tegen 1,1047 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 57,75 dollar. Brentolie klom 0,9 procent in prijs tot 62,92 dollar per vat.