ArcelorMittal onderuit op Beursplein 5

Gepubliceerd op 8 feb 2019 om 15:54

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam stond vrijdag lager. ArcelorMittal stond op het Damrak onder flinke druk nadat het bedrijf aangaf een leefgemeenschap te evacueren nabij een dam van een ijzerertsmijn van het staalconcern in Brazilië. Verder zette handelsvrees het sentiment onder druk. De kansen op een deal lijken afgenomen nu een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtgenoot van tafel is.

Trump bevestigde dat hij de Chinese president Xi Jinping deze maand niet meer zal ontmoeten om een handelsakkoord te sluiten. De deadline van de huidige wapenstilstand in het handelsconflict loopt 1 maart af.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,6 procent lager op 527,57 punten. De MidKap verloor 2 procent tot 712,78 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Londen zakten tot 0,4 procent, Frankfurt verloor 0,9 procent.

ArcelorMittal

ArcelorMittal speelde 4,3 procent kwijt en was de grootste daler bij de hoofdfondsen. De evacuatie van 200 personen volgt volgens lokale media na waarschuwingen van de autoriteiten over risico's. In januari bezweek nog een dam bij een ijzerertsmijn van de Braziliaanse mijnbouwer Vale, met veel doden en vermisten tot gevolg. De Braziliaanse autoriteiten houden nu scherper toezicht op mijnbouwers.

Op Beursplein 5 werden ook beursintermediair Flow Traders en vastgoedbedrijf Wereldhave lager gezet, na cijferpublicaties. Wereldhave was de sterkste daler bij de middelgrote fondsen. Het vastgoedfonds leed afgelopen jaar verlies en zakte 8,2 procent. Flow Traders profiteerde in het vierde kwartaal van de onrust op de beurzen maar gaf geen prognose voor het huidige kwartaal. Het aandeel speelde 7,2 procent kwijt. Vastgoedinvesteerder Eurocommercial Properties, die ook met cijfers kwam, daalde 1,6 procent.

Buitenland

In Parijs wonnen de luxebedrijven L'Oréal en Hermès 0,6 en 1,3 procent na handelsberichten. Ceconomy dikte ruim 20 procent aan in Frankfurt. Het Duitse moederbedrijf van MediaMarkt en Saturn boekte afgelopen kwartaal meer omzet dankzij sterke verkopen rond Black Friday.

In Frankfurt kelderde fintechbedrijf Wirecard bijna 15 procent. De politie van Singapore heeft een inval gedaan bij het kantoor van de Duitse onderneming in Singapore. Onlangs waren er berichten dat er meerdere serieuze overschrijdingen zoals vervalsing van rekeningen plaats zouden hebben gevonden bij de Singaporese tak van Wirecard. Achter de fraude zou een grotere operatie kunnen zitten, zoals witwassen van crimineel geld.

De euro was 1,1349 dollar waard, gelijk aan een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 52,72 dollar. Brent werd 0,6 procent duurder op 62,05 dollar per vat.

Gerelateerde aandelen17:14:23

  ArcelorMittal
12,236
+0,458
+3,89%