Denemarken gaat stoppen met olieproductie in Noordzee

Gepubliceerd op 4 december 2020 09:58

KOPENHAGEN (AFN/RTR/BLOOMBERG) - Denemarken gaat geen nieuwe vergunningen meer verstrekken voor olie- en gasboringen in het Deense deel van de Noordzee en in 2050 moet de productie helemaal stoppen. De stap maakt deel uit van de plannen van Denemarken om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verlagen en klimaatneutraal te worden.

De Deense regering sloot daarover een overeenkomst met een meerderheid in het parlement. Daarbij werd een ronde voor licentieverstrekking geschrapt. Minister Dan Jørgensen van Klimaat en Energie zegt dat er een definitief einde zal komen aan fossiele energieproductie door zijn land. Het besluit gaat volgens schattingen een bedrag kosten van omgerekend ongeveer 1,7 miljard euro.

Denemarken is sinds 1972 actief met de winning van olie en gas in de Noordzee en is het grootste olieproducerende land van de Europese Unie. Denemarken verwacht voor dit jaar een dagelijkse olieproductie van 83.000 vaten en het equivalent van 21.000 vaten aan aardgas. Overigens zijn het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen nog veel grotere olie- en gasproducenten, maar zij zijn geen lid van de EU.

Milieugroepering Greenpeace zegt verheugd te zijn over het nieuws en spreekt van een grote overwinning voor de klimaatbeweging. "Als grote olieproducent in de EU en een van de rijkste landen ter wereld, heeft Denemarken de morele plicht om de zoektocht naar nieuwe olie te stoppen om zo een duidelijk signaal af te geven dat de wereld kan en moet handelen om de klimaatafspraken van Parijs te halen en de klimaatcrisis tegen te gaan."

Gerelateerde aandelen17:57:27

  Royal Dutch Shell A
15,950
+0,070
+0,44%