AEX licht hoger na vaccindomper Pfizer

Gepubliceerd op 4 december 2020 09:12

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging vrijdag licht vooruit. Ook de andere Europese beurzen lieten overwegend kleine plussen zien. Berichten dat de Amerikaanse farmaceut Pfizer dit jaar minder coronavaccins kan leveren dan gehoopt zorgden voor enige terughoudendheid op de beursvloeren. Positieve geluiden over vooruitgang in de onderhandelingen over een extra coronasteunpakket van de Amerikaanse overheid gaven beleggers echter wat moed. Ook bleef de blik gericht op de onderhandelingen over een brexitdeal.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 613,12 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 912,64 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 0,7 procent. Frankfurt daalde een fractie.

Pfizer en de Duitse biotechnoloog BioNTech hebben volgens zakenkrant The Wall Street Journal hun plannen voor het aantal coronavaccins dat ze dit jaar kunnen leveren moeten bijstellen. Door problemen bij de levering van grondstoffen zouden ze geen 100 miljoen, maar 50 miljoen doses kunnen leveren. De Britse autoriteiten gaven eerder deze week als eerste ter wereld hun goedkeuring voor het gebruik van het vaccin van Pfizer en BioNTech. Het aandeel BioNTech daalde 2 procent in Frankfurt.

Shell

In de AEX ging olie- en gasconcern Shell aan kop met een winst van 1,6 procent, dankzij een stijging van de olieprijzen. Op de oliemarkt werd positief gereageerd op het akkoord van oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland om de olieproductie in januari licht te verhogen. Er mogen vanaf januari dagelijks 500.000 vaten extra worden opgepompt, ondanks dat de vraag naar olie nog altijd onder druk staat door de coronacrisis. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 46,38 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent meer op 49,59 dollar per vat.

Randstad was de grootste daler bij de Amsterdamse hoofdbedrijven, met een verlies van 0,7 procent. De uitzender is het slachtoffer geworden van hackers. Die zijn de systemen van het bedrijf binnengedrongen en hebben in ieder geval gegevens over de activiteiten van Randstad in de Verenigde Staten, Polen, Italiƫ en Frankrijk in handen gekregen.

Air France-KLM

In de MidKap was luchtvaartcombinatie Air France-KLM de grootste stijger met een plus van 3 procent. Postbedrijf PostNL sloot de rij met een min van ruim 2 procent.

De euro was 1,2160 dollar waard, tegenover 1,2150 dollar een dag eerder.

Gerelateerde aandelen17:24:17

  AEX
648,09
-10,45
-1,59%
  Pfizer Inc
36,423
-0,887
-2,38%