Overwegend lager slot Europese beurzen

Gepubliceerd op 3 december 2020 18:07

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag overwegend met kleine minnen de dag uitgegaan. Tegenvallende cijfers over de dienstensector zetten druk op de koersen, terwijl tegenstrijdige berichten over een mogelijk op handen zijnde brexitdeal voor onzekerheid zorgden. Beleggers hielden ook de ontwikkelingen rond het coronavirus in de gaten, zowel in Europa als in de Verenigde Staten.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot met een min van 0,1 procent op 610,48 punten. De MidKap steeg juist 0,4 procent en eindigde op een stand van 909,70 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gaven tot 0,5 procent toe, die in Londen steeg 0,4 procent.

De tweede coronagolf in Europa zorgde ervoor dat de bedrijvigheid in de dienstensector van de eurozone in november flink is teruggevallen. Volgens marktonderzoeker Markit hadden vooral de detailhandel, horeca, luchtvaart en toerisme last. In de VS deed de dienstensector het beduidend beter.

Amerikaanse coronasteun

Daar werd opnieuw gekeken naar de patstelling tussen Democraten en Republikeinen over nieuwe coronasteun aan bedrijven en consumenten. Uit het zogeheten Beige Book, een economisch rapport van de Fed, bleek dat het herstel van de Amerikaanse economie stagneert door het toenemende aantal coronabesmettingen.

ArcelorMittal was de grootste stijger in de AEX met een plus van 3,7 procent. De Italiaanse overheid zou een groot belang in de staalfabriek Ilva in het Zuid-Italiaanse Taranto willen nemen. Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield stond onderaan met een verlies van 3,6 procent.

Basic-Fit

Farmaceut Pharming sloot de rij in de MidKap met een min van 3,5 procent. Kunstmestbedrijf OCI was de sterkste stijger en werd 3,2 procent hoger gezet. Ook luchtvaartcombinatie Air France-KLM en sportschooluitbater Basic-Fit deden het goed met plussen van 2,9 en 2,1 procent.

In Frankfurt ging TUI (min 5,4 procent) verder omlaag. Het aandeel verloor een dag eerder al dik 5 procent na een akkoord met de Duitse staat en aandeelhouders over 1,8 miljard euro aan extra coronasteun.

Euro

De euro zette de opmars voort en was 1,2150 dollar waard, tegenover 1,2089 dollar een dag eerder.

Op de oliemarkt wordt nog altijd gewacht op nieuws over de onderhandelingen tussen oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland over het verlengen van de productiebeperkingen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 45,39 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder op 48,34 dollar per vat.

Gerelateerde aandelen17:34:19

  AEX
648,81
-9,73
-1,48%