'Ex-topman Goldman Sachs wil niet betalen voor fraudeschandaal'

Gepubliceerd op 3 december 2020 13:35

NEW YORK (AFN) - Gary Cohn, voormalig president van Goldman Sachs, weigert te betalen om zo boete te doen voor een groot fraudeschandaal in Maleisiƫ waar de Amerikaanse zakenbank bij betrokken was en miljardenboetes voor kreeg opgelegd. Goldman Sachs had hem gevraagd ruim 10 miljoen dollar aan beloning terug te betalen om zo een gebaar te maken en te helpen de reputatie van de bank op te poetsen, maar bronnen zeggen tegen persbureau Bloomberg dat Cohn nog niet met dat geld over de brug is gekomen.

Goldman Sachs maakte in oktober bekend tientallen miljoenen aan beloning en bonussen terug te vorderen of in te houden van zittende en voormalige topbestuurders zoals topman David Solomon, oud-baas Lloyd Blankfein en dus ook Cohn die tussen 2006 en 2016 de rol van president vervulde bij de bank. Daarna was Cohn tot maart 2018 economisch topadviseur van president Donald Trump. De andere bestuurders hebben ingestemd, maar Cohn heeft nog geen geld overgemaakt. Hij kan hier niet toe gedwongen worden.

De topbestuurders zijn niet beschuldigd van directe betrokkenheid bij het fraudeschandaal rond het Maleisische staatsfonds 1MDB, maar Goldman Sachs vindt dat er wel een bepaalde aansprakelijkheid moet zijn voor schandalen die plaatsvinden onder hun leiding. Dat zou volgens de bank moeten bijdragen aan het herstellen van de reputatie van het bedrijf.

Goldman Sachs sloot eerder grote deals voor het Maleisische staatsfonds. De voormalige premier van het land, Najib Razak, zou via het fonds grote sommen geld hebben laten wegsluizen. De Maleisische regering richtte 1MDB in 2009 op als investeringsfonds voor economische ontwikkeling. De Amerikaanse justitie schat dat er miljarden dollars uit het fonds zijn verdwenen.

Gerelateerde aandelen17:49:17

  Goldman Sachs Group
275,720
-6,040
-2,14%