Trump herstelt tarieven op staal Brazilië

Gepubliceerd op 2 december 2019 12:54

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten gaan met onmiddellijke ingang opnieuw importheffingen opleggen op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië. Dat meldde de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter.

Trump stelt dat beide Zuid-Amerikaanse landen hun munten fors hebben laten verzwakken, wat niet goed is voor Amerikaanse boeren. Daarom worden de heffingen opnieuw ingevoerd, aldus de president. Vorig jaar kwam Trump juist nog met ontheffingen bij importtarieven voor Braziliaans en Argentijns staal en aluminium.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei dat hij met Trump in overleg kan gaan over de hernieuwde invoerheffingen tegen zijn land en Argentinië. Ook zal hij de zaak bespreken met zijn minister van Economische Zaken.

Ook haalde Trump weer uit naar de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken. De Fed moet volgens hem de rente verder verlagen en het monetaire beleid versoepelen, zodat andere landen die hun munt devalueren niet langer kunnen profiteren van de sterke dollar. Door de sterke dollar hebben Amerikaanse exporteurs een slechtere concurrentiepositie.