Kort geding tegen ABN AMRO om swapkwestie

Gepubliceerd op 2 apr 2019 om 16:30

MAARDEN (AFN) - Financieel activist Pieter Lakeman heeft een kort geding aangespannen tegen ABN AMRO. De bank greep onlangs in bij een mkb-bedrijf dat niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, waardoor faillissement voor deze onderneming dreigt. Volgens Lakeman is dat onterecht, omdat er nog een schadevergoedingskwestie loopt tussen de bank en de onderneming wegens renteswaps.

Het gaat om één van de tien mkb-bedrijven die vorig jaar via Lakemans claimorganisatie 7 miljoen euro aan schadevergoeding eisten van ABN AMRO. De bank zou klanten bij de verkoop van renteswaps onvoldoende hebben ingelicht over de risico's van die complexe producten, waardoor de bedrijven grote financiële schade leden. Binnenkort doet de rechter uitspraak over deze claimzaak.

Lakeman eist dat ABN AMRO in afwachting van die bodemprocedure de bewuste onderneming niet bij de afdeling Afwikkeling van Bijzonder Beheer plaatst. Die afdeling heeft doorgaans als taak openstaande kredieten te innen bij klanten die in gebreke zijn. Voor bedrijven betekent dit vaak een bankroet.

ABN AMRO wilde geen inhoudelijk commentaar leveren. Wel liet een woordvoerder weten dat de bank vertrouwen heeft in een goede uitkomst.

Gerelateerde aandelen22:59:56

  ABN AMRO BANK N.V.
16,535
+0,385
+2,38%