Wall Street wacht op inflatiecijfers

Door ABM Financial News
op 14 september 2021 12:54

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een iets hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,1 procent in het groen.

Beleggers zijn voorzichtig optimistisch. Zij verwachten dat de economie zal blijven herstellen, wat goed is voor de winstontwikkeling van bedrijven. Vorige week wakkerde een stijging van het aantal coronabesmettingen juist nog de vrees aan dat nieuwe maatregelen de groei zouden drukken en verstoringen van de aanvoerketen de inflatie zouden aanjagen.

Vanmiddag worden de nieuwste inflatiecijfers gepubliceerd. Met deze data krijgen beleggers inzicht in de mate waarin ondernemingen hun gestegen kosten doorberekenen aan consumenten met de publicatie van de Amerikaanse consumentenprijzenindex in augustus. Economen gepolst door FactSet voorzien een inflatie van 5,3 procent. In juli lag de inflatie nog op 5,4 procent, het hoogste niveau sinds 2008, en de kerninflatie op 4,3 procent. 

Dit zou betekenen dat de inflatie iets afgekoeld is, maar desalniettemin op een hoog niveau blijft, aldus hoofdstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis.

Volgens Gijsels kijkt de markt ook uit naar een event dat Apple vandaag organiseert.

Olie noteerde dinsdag in het iets in het groen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg procent tot 70,92 dollar, terwijl een november-future Brent ook 0,7 procent duurder werd op 74,03 dollar. 

De impact van orkaan Ida en andere verstoringen zullen een flinke hap nemen uit de mondiale olieproductie dit jaar, zo waarschuwde het Internationale Energieagentschap. Het agentschap verlaagde de ramingen voor de voorziene productie dit jaar met 150.000 vaten per dag en ook de aan de vraagkant werden de ramingen met 100.000 vaten per dag neerwaarts bijgesteld.

De euro/dollar handelde stabiel op 1,1804. 

Bedrijfsnieuws

Apple kondigt vanavond vermoedelijk de iPhone 13 aan, naast een nieuwe Apple Watch en AirPods. Dit verwachten analisten in aanloop naar het event van vanavond. De nieuwe telefoon krijgt vermoedelijk verbeterde camera- en videomogelijkheden, terwijl aan het uiterlijk van de iPhone weinig veranderd zou zijn ten opzichte van het model uit 2020. 

Oracle heeft in het afgelopen kwartaal een hogere omzet geboekt, terwijl de winst eveneens steeg. CEO Safra Catz noemde de resultaten "uitstekend", waarbij de omzet tegen constante wisselkoersen hoger uitviel dan verwacht. Alle segmenten droegen bij aan de stijging, aldus de CEO. Ook de winst per aandeel viel hoger uit dan voorzien. 

Slotstanden

De S&P 500 index sloot maandag 0,2 procent hoger op 4.468,73 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,8 procent won op 34.869,63 punten. Techbeurs Nasdaq daalde met 0,1 procent tot 15.105,58 punten. 

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.