Nederlandse inflatie blijft stijgen

Door ABM Financial News
op 8 april 2021 06:55

(ABM FN-Dow Jones) De consumentenprijzen in Nederland zijn ook in maart in een hoger tempo gestegen. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Afgelopen maand steeg het prijspeil met 1,9 procent op jaarbasis, na een toename van 1,8 procent in februari.

Motorbrandstoffen waren in maart 10,7 procent duurder dan vorig jaar. In februari was dat nog 0,7 procent. De consument betaalde in maart 2021 voor benzine 1,730 euro en voor diesel 1,392 euro per liter. Brandstofprijzen worden mede bepaald door de olieprijzen op de wereldmarkt. De prijs voor een vat North Sea Brent Olie is de afgelopen maanden opgelopen tot 65,65 dollar in maart 2021. Een jaar eerder kostte een vat 34,48 dollar.

De inflatie liep ook op door hogere variabele energieprijzen voor huishoudens. Elektriciteit was weliswaar 2,4 procent goedkoper dan vorig jaar, maar in februari lag de prijs 5,2 procent lager dan een jaar eerder. Gas was 1,1 procent duurder in maart 2021, in februari was gas nog 0,8 procent goedkoper dan een jaar eerder. En ook kleding was duurder dan een jaar eerder. In maart bedroeg de stijging 2,7 procent, een maand eerder was dit 0,8 procent.

Voedingsmiddelen hadden daarentegen een drukkend effect op de inflatie. Dit komt vooral door de prijsontwikkeling van groenten, vlees, fruit en aardappelen. Voedingsmiddelen waren in maart gemiddeld 1,3 procent goedkoper dan een jaar eerder. In februari lagen de prijzen voor voeding nog 0,4 procent hoger.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.