EMA: voordelen coronavaccin AstraZeneca groter dan risico's

Door ABM Financial News
op 7 april 2021 16:17

(ABM FN-Dow Jones) De voordelen die het coronavaccin van AstraZeneca biedt zijn groter dan de risico's. Dit meldde de European Medicines Agency woensdagmiddag.

Verschillende landen stopten met het toedienen van het vaccin nadat er vrees was dat de prik risico's met zich meebracht voor bloedstollingsproblemen.

De toezichthouder liet woensdag weten een mogelijk verband te hebben gevonden tussen enkele zeer zeldzame gevallen van bloedstollingsproblemen, in combinatie met lage niveaus van bloedplaatjes, binnen twee weken na toediening van het vaccin. De gevallen betroffen meestal vrouwen jonger dan zestig jaar. Dit dient voortaan ook als "zeer zeldzame bijwerking" te worden vermeld door de fabrikant.

"De gerapporteerde combinatie van bloedstolsels en laag niveau van bloedplaatjes is zeer zeldzaam en de algemene voordelen van het vaccin bij het voorkomen van COVID-19 wegen zwaarder dan de risico's van bijwerkingen", aldus de toezichthouder woensdag.

Indien mensen na het vaccineren klachten hebben, dienen zij zich direct te melden bij een arts of ziekenhuis.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.