Terug

Columns

Watchlist

Koffie of lifestyle?

Door Arend Jan Kamp
op 26 feb 2013 om 16:15

Kijk die koers eens gaan!

Vanochtend met die huilende koersen heb ik twee of drie dubbele espresso's meer gemaakt en gedronken dan ik normaal doe. Ja, Ik ben een fanatieke amateur-barista. Dan begrijpt u meteen dat een makelaar in Koffie, om het op z'n Multatuli's te zeggen, in princcipe een defensief aandeel is.

Of het nou goed of slecht gaat, koffie drinken we altijd. Net als Heineken-bier. Morgen komt D.E Master Blenders 1753 (DEMB) met KW4-cijfers en... het is én eindelijk én gelukkig stil aan het worden. Een koffie-aandeel hoort ook saai te zijn, anders klopt er iets niet.

Saai is het echter nog geen moment geweest rond DEMB. Even kort:

  • Eerst was er vorig jaar juni die grootse beursgang, waar zelfs premier Mark Rutte acte de présence gaf
  • Vervolgens ging het aandeel lekker lopen
  • Om daarna weg te zakken op die Braziliaanse boukhoudfraude
  • Toen was er weer blijdschap, omdat de familie Benkiser (van Reckitt Benkiser) haar aandelenbelangen vergrootte
  • Op de Dag van de Belegger november vorig jaar baarde CEO Michiel Herkemij opzien door te stellen dat de helft van het personeel op het hoofdkantoor weg moet, omdat die mensen niet goed genoeg zijn
  • Herkemij was vervolgens zelf de eerste die zijn biezen kon pakken, waarna Jan Bennink de macht greep. iets wat vorige week vooropig werd bestendigd
  • Al met al resteert nog een nipte outperfomance van DEMB ten opzichte van de AEX (rood). Eentje waar Bennink zeker geen genoegen meeneemt

Koffie of lifestyle?
Bennink heet in de markt de drijvende kracht te zijn achter het idee om van het saaie en degelijke koffiebedrijf Douwe Egberts een zeg maar innovatief, jong, hip, snel lifestyle merk te maken. Dat kan hem blijkbaar niet snel genoeg gaan, getuige die druk op het personeel.

Bennink heeft een naam, omdat hij tien jaar geleden de waarde van Numico de hoogte in joeg en het voor de hoofdprijs aan Danone verkocht. Dat kunstje wil hij graag herhalen. Hij geniet veel respect, maar off the record hoor ik analisten ook andere dingen zeggen:

  • "Mooi, maar veel te duur aandeel - twintig keer de winst 2013 - en met al die onrust op het hoofdkantoor zou ik het niet hoeven te hebben"
  • "Je moet wel vriendje zijn met Jan Bennink. Anders moet je weg en krijg je een grote zak met geld mee - op voorwaarde dat je je mond houdt"

Het is aan u te bepalen of Bennink inderdaad op de goede weg is met deze met harde hand doorgevoerde transitie van duf naar hip koffiebedrijf. Dan kunt u overwegen het aandeel te kopen - ondanks dat het vrij duur is - in de overtuiging dat Bennink voor nog meer waarde gaat zorgen

Anders gezegd: lukt het Bennink om in ene paar jaar tijd DEMB in één adem genoemd te krijgen met Starbucks en Nespresso (Nestlé)?) Als u meent dat hij veel te snel gaat wat vroeg of laat brokken oplevert, kunt het aandeel misschien beter links laten liggen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen10:31:33

  Reckitt Benckiser Group
6.280,000
-7,000
-0,11%
  Starbucks Corp
90,960
+0,210
+0,23%
  Danone
79,840
-0,340
-0,42%
  NESTLE N
106,940
+0,040
+0,04%