Terug

Columns

Watchlist

Reuring Akzo, KPN en Tom2

Door Arend Jan Kamp
op 10 okt 2012 om 08:05

Update 17:40: Slot

 

 

 

 

Nee, de bovenstaande leeeeegte doe ik niet per ongeluk, of omdat ik niet met html overweg kan. Ik doe het express! Hier had het ronkende, daverende beursverslag van vandaag moeten staan. Helaas, het werd een bloedeloze 0-0 beursdag. Auw, met een nasty slotveiling sluit de AEX -0,277% op 326,80. Morgen beter dan maar.

Geen KW3-cijfers (van grote namen) vanavond in de VS. Alleen het Fed Beige Book om 20:00 uur is een agendapunt dat er toe doet. Hierin schetst de Fed aan de hand van de praktijk - anekdotisch materiaal, zoals dat zo mooi heet - hoe de economie er voor staat. Het boek heeft wel eens marktimpact, maar nooit echt veel.


Update 17:00: Scusa Italia

Ziezo, we hebben nu al zó lang zó veel bezuinigd, dat we nu maar weer eens belastingen moeten gaan verlagen. Was getekend, de Italiaanse, technocratische premier Mario Monti. Bij mijn weten is hij de eerste Europese regeringsleider die de belastingen verlaagt (hoe miniscuul ook) sinds de crisis uitbrak.

Tot dusverre verwarren eigenlijk alle EU-landen belastingverhogingen met bezuinigingen, want in eigen vlees snijden is er niet bij. Of Italië met zijn dubieuze belastingmoraal nou het eerst aangewezen land is om minder belasting te heffen... oordeelt u zelf. Zeker na het lezen van dit een week oude verhaal in Businessweek.

Zelf verbaas ik me al lang over dat schizofrene Italië. Eigenlijk is het land de EU in het klein. Enerzijds is er dat verbluffende economische powerhouse Lombardije (de regio rond Milaan) en aan de andere kant de faalstaten die Napels, Calabrië en Sicilië heten. Vooral de laatste. Verbaas u over dit horrorverhaal.


Update 13:50: "Géén Eads-BAE deal"

Britten en vasteland Europeanen, het blijft een lastig verhaal. Volgens de geruchten zou de fusie tussen de Britse en Europese  aerospace- en defensie-giganten BAE Systems (bekend van deze peperdure speelgoedbootjes) en Eads (bekend van deze peperdure modelvliegtuigjes) voorlopig niet doorgaan.

Zeg maar HMS Hood versus KMS Bismarck - the sequel: de koers van Eads explodeert met +2,49% en die van BAE Systems implodeert met -2,12%.


Update 13:30 uur: Hier is de reuring!

Paar Nederlandse fondsen die er (min of meer onverklaarbare redenen) uit springen vandaag

 • AkzoNobel -2,20%: geen downgrades (nog) en geen winstwaarschuwingen van concurrenten. Niet wereldschokkend, laat staan voor zo'n daling, maar meer dan dit S&P bericht is er niet te vinden:

 • KPN +3,13%: Een handelaar mailt mij dat er geruchten gaan dat de Duitse tak E-Plus misschien alsnog wordt verkocht. Lijkt hem onwaarschijnlijk. Bovendien wil de Franse overheid dataroaming verbieden. France Télécom doet het ook goed vandaag, Deutsche Telekom weer niet
 • Dockwise +0,87%: beweegt wild heen en weer op hoge omzet. Speculeren dus, maar waarop...?
 • LBi: amper koersbeweging, maar torenhoge volumes. U kent intussen het verhaal. Nabeurs lezen we wel hoeveel aandelen Publicis nu weer heeft gekocht
 • SNS Reaal, Wessanen en TomTom dalen dan weer fors. Misschien gewoon omdat het SNS Reaal (aan Fitch kan het niet liggen, toch?), Wessanen (winst nemen?) en TomTom (of dit bericht waar het forum zich druk over maakt?) zijn?


Update 11:35: Er klopt niks van

Kijk mee, de markt doet raar:

 • Prima dat de AEX licht daalt (liever niet, maar dat is een andere discussie), net als de andere Europese indices en de Amerikaanse futures
 • Wel veemd dat dan ook de volatilteit daalt (nummer twee in het lijstje). Normaal stijgt die als aandelen zakken en vice versa
 • Nog zo'n ABC'tje: als aandelen dalen, stijgen staatsobligaties. Niet dus. De Europese staatsobligatiebenchmark der staatsobligatiebenchmarks - de Bund future - daalt ook vandaag (nummer drie)

OK, er zijn 100.000 andere marktindicatoren, maar wat is nu de moraal van dit verhaal? De markt kan geen richting kiezen vandaag (ja open deur, dat zie u ook), maarrr... als vooral obligatiebeleggers (die zijn bewezen slimmer dan aandelen-dudes) blijven mineuren, zijn frisgroene aandelenkoersjes zeker niet uitgesloten.


Update 11:00: Hóógstonverwachte Franse en Italiaanse meevallers

Van een uurtje geleden maar minstens zo opvallend als dat Franse cijfer van vanochtend (zie drie blogjes geleden). Een meevaller uit Italië:

In de herhaling dan maar dat Franse cijfer:

Beide cijfers zijn niet een béétje uit de buurt van de verwachting! Misschien een belangrijke les van deze crisis. CBS, IMF (maandag nog), analisten, economen en noem maar op doen niets anders dan hun verwachingen aanpassen. Als we het zo slecht kunnen, waarom blijven we zoveel waarde aan voorspellingen hechten?

Wat lees ik hier, nu breekt echt m'n klomp! Griekse klomp welteverstaan.


Update: 10:45 uur: "The Great Rotation"

Misschien ben ik abuis, maar volgens mij roept intussen zo'n beetje iedere grootbank en beleggingshuis met zoveel woorden dat u uit de staatobligaties en in de aandelen moet. Bank of America Merrill Lynch nu ook. Wat heet, de bank spreekt zelfs van The Great Rotation. Ik word altijd huiverig als iedereen hetzelfde ronkt, maar goed.

Dow Jones:

"The era of bond outperformance vs equities has ended, says Bank of America Merrill Lynch. It says equities have staged a remarkable stealth rally, with US stocks not only outperforming Treasuries over the past one and three years, but also the past 10 years. And still, the consensus asset allocation is long bonds and short stocks."

"If the US navigates the fiscal cliff, Europe continues to stabilize and China reaccelerates, 2013 could mark the start of the Great Rotation. Investors should be at least neutral in their equity allocations. A pick-up in the US housing market and policy support from the ECB have improved the outlook for financials, which make up nearly 20% of the equity market."


Update 10:30: Ballmer goes crazy part II?

"500 dollars for a phone that not even has a keyboard!"

Ja, zijn blunders zijn bijna legendarisch. Microsoft wil meer op Apple lijken, is de nieuwe uitdaging van Microsoft CEO Steve Ballmer. Succes. Doe nou maar gewoon waar u echt goed in bent, meneer Ballmer: to go crazy :-)

Zonder gekheid, maar gezien al zijn misquotes over zijn concurrenten in de afgelopen jaren en dat onder zijn leiding sinds 2000 Microsoft geen enkele nieuwe killer application ontwikkelde, is dit een hele grote ambitie van Ballmer. Gelet op de grafiek mag hij misschien blij zijn dat hij überhaupt nog CEO is van het bedrijf?

Blauw is Microsoft, rood is Apple en bruin is de S&P 500. Dit is een uitsnede uit een grafiek gerekend vanaf 1986, dus vandaar die verwarrende percentages. Het geeft wel duidelijk aan dat Ballmer geen cent heeft verdiend voor zijn aandeelhouders. Wel grappig dat all time Microsoft nog altijd een beter aandeel is dan Apple.


Update 9:15 uur: "All TNT's come to him who wait...?"

Inderdaad, het nieuws zat al in de koersen. Blijkbaar. Sorry, als ik u aan het schrikken heb gemaakt met mijn te drastische stukjes. TNT Express doet nu -0,92% en PostNL -0,64% (AEX: -0,22%) op die rook uit Brussel. SNS Securities heeft al commentaar en oh la la, wat een mooie conclusie! Ik copy-paste:

"All things come to him who waits - provided he knows what he is waiting for" (Woodrow Wilson). Hold, target EUR 9.50"

Mooi gevonden! Hier het hele rapport:


Update 8:45 uur: Wat doen TNT en PostNL?

Hier de mysterie box met de laatste koersen. Inspiratieloos, maar ook weer niet kansloos, toch?

Maar u wilt natuurlijk weten wat uw TNT's en Postjes gaan doen. Sorry, ik heb geen idee. Nog geen research in de mail en nog niemand gesproken die iets durft te roepen. "Zat er aan te komen", is nog de meest opwindende quote. Wellicht dat het nieuws dus al (een beetje) in de koersen zit...? Wees alert op overreacties.

Hé, er is ook nog goed nieuws:


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

De EU gaat voor de overname van TNT Express door UPS liggen (let ook op PostNL!), of het bankwezen het komende jaar voor minimaal 4,5 biljoen dollar aan bezittingen wil verkopen, Wall Street op de laagste stand de dag uit en veel gloomy & doomy nieuwtjes en cijfers. Ik heb het gezelliger meegemaakt voorbeurs.

De AEX pendelt al tweeëneenhalve maand tussen grofweg 325 en 340 heen en weer. Technisch mag u dan misschien een draai verwachten, maar wie fundamenteel kijkt, kruipt het liefst weer ver, ver weg onder de warme wol. Want in hoeverre zitten al die barslechte (economische) vooruitzichten wel of niet in de koersen verwerkt?

Aan nieuwtjes dat Toyota weer miljoenen auto's terug roept voor een gevalletje foutjebedankt en dat Moody's weer cijfers en letters skipt - Europese auto-industrie - kijken we niet meer op. Dat de Chinese centrale bankvoorzitter niet naar Japan gaat voor IMF en Wereldbank vergaderingen wegens die stomme eilandjes is wel nieuw.

Alcoa

Diplomatiek gezien geldt dat volgens mij als een regelrechte schoffering. Alsof we nog niet genoeg ellende en brandhaarden in deze wereld hebben, Japan en China! Troost u met de gedachte dat u zeker op lange termijn aandelen moet kopen in rottijden (zoals nu) en moet verkopen in goede tijden.

Dan was er nog Alcoa, het eerste (Dow Jones)bedrijf met KW3-cijfers. Het aandeel deed -0,99% in de officieuze handel nabeurs (After Hours) op een licht meevallende winst, maar teleurstellende outlook. Alcoa ziet vooral de vraag n China niet zitten. Let dus op ArcelorMittal. Yum Brands deed beter: +4,03% op haar KW3's.

Behalve wat obligatieveilingen en inkakkende Europese industriële productiecijfers en vanavond het Fed beige Book (anekdotsich materiaal over stand van de Amerikaanse economie) is de agenda effectief leeeeeg. Ik ben uitgepraat, op naar de koersen:

 • De futures vallen mij mee. Zelfs hier en daar voorzichtig groen
 • Azië kleurt helemaal rood. Japan gaat nog het hardst onderuit en China houdt de schade het meest beperkt
 • De opvallendste, grote daler voor mij de afgelopen 24 uur: EUR/USD blijft maar wegzakken
 • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent willen ook even niet
 • Net als de aandelenfutures laat ook de Bund future zich nog niet in de kaarten kijken

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

De politieke voorkeur van de bankiers op Wall Street is duidelijk. Volgens WSJ wilde in 2008 Goldman SachsBarack Obama in het Witte Huis en nu Mitt Romney en die tent krijgt altijd haar zin, toch? :-)

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

 • 08:00 Banesto

Marco-agenda

 • 08:45 Frankrijk: industriële productie augustus (consensus: -0,2%)
 • 10:00 Italië: industriële productie augustus (consensus: -0,4%)
 • 11:00 Italië: obligatieveilingen
 • 11:30 Duitsland: obligatieveilingen
 • 16:00 VS: groothandelsvoorraden augustus (consensus: +0,4%)
 • 20:00 VS: Fed Beige Book
 • 21:00 VS: federaal budget september (consensus: 0,00 dollar)
 • 21:45 VS: speech Federal Reserve Bank of Dallas Richard Fisher ("havik")

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerde aandelen23:00:02

  Chevron Corporation
113,000
0,000
0,00%
  Akzo Nobel
81,050
-0,430
-0,53%
  Wessanen
11,320
-0,020
-0,18%
  ArcelorMittal
12,208
-0,280
-2,24%
  AEX
542,09
-4,81
-0,88%
  Microsoft Corporation
138,000
-1,000
-0,72%
  PostNL Koninklijke
1,760
-0,032
-1,79%
  KPN Koninklijke
2,734
+0,012
+0,44%
  TomTom
11,020
+0,262
+2,44%
  AEX Volatility Index
17,75
+1,40
+8,55%
  BAE Systems
541,200
-8,600
-1,56%
  Alcoa Corp
17,480
-0,570
-3,16%
  Moody's Corp
210,400
-6,370
-2,94%
  Yum! Brands
115,310
-2,000
-1,70%
  United Parcel Service
111,280
-3,940
-3,42%
  Apple
202,620
-9,840
-4,63%
  Peugeot
18,895
-0,340
-1,77%
  Renault
50,470
-0,690
-1,35%
  AIRBUS
122,620
-1,800
-1,45%