Terug

Columns

Watchlist

Dow Jones raakt vermoeid: ligt een tussentijdse correctie op de loer?

Door Royce Tostrams
op 14 september 2021 06:00

De Amerikaanse aandelenbeurzen hebben de afgelopen dagen moeite de opmars voort te zetten.

Ik bekijk vandaag de Dow Jones-index. Op het eerste gezicht en vooral vanuit de ultrakorte termijn, is er wat zwakte en oogt de Amerikaanse beurs vermoeid. Maar voor de lange termijn is er geen grote schade in het technische beeld.

Tussentijdse correctie

Wel denk ik dat er reden is voor Wall Street om op adem te komen of licht terug te vallen. Ik zie technisch een paar redenen, waarbij de Dow Jones rijp is voor een tussentijdse correctie:

  • De markt heeft steeds moeite met de korte termijn horde rond 35.622,10 punten (de top van 16 augustus).
  • Sinds de bodem van maart 2020 rond 18.592 punten is de Dow met ruim 86% opgelopen. Dit maakt tussentijdse correcties aannemelijk.
  • Op de lange termijn grafieken is negatieve divergentie te zien. Dit geeft aan dat Wall Street technisch wat aan kracht inboet.

Dat de Dow Jones rijp wordt voor een tussentijdse correctie, wil niet direct zeggen dat het haussefeest voorbij is. Een correctie kan wel wat stoom van de ketel afhalen.

Ik bekijk de Dow Jones op korte en op lange termijn.

Korte  termijn: Dow Jones komt op adem

De Dow Jones zakt uit de stijgende trend en verliest wat aan kracht. De markt heeft steeds moeite met de horde rond 35.622,10 punten (de top van 16 augustus).

We adviseren de steun van 34.568 punten (de bodem van 19 augustus) nauwlettend in de gaten te houden nu het technische plaatje verpietert.

Bij een doorbraak en slotstand onder dit niveau dient u rekening te houden met een diepere correctie en komt de lange termijn steun rond 33.106,20 punten in het vizier als volgende neerwaartse koersdoel.

Lange termijn: Dow Jones komt op adem

De Dow Jones stabiliseert binnen de opwaartse trend. Ook  laat de Dow vanuit een overbought conditie een proces van negatieve divergentie op de RSI (onderste helft van de grafiek) zien. Dit indiceert dat de kracht er wat uit loopt.

Van belang is dat de Dow boven de steun van 33.106,20 punten (de bodem van 25 juni) blijft. Bij een daling daaronder verzwakt het technische plaatje en kan de index naar 29.858 punten zakken.

 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

  • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
  • Concrete koop- en verkooptips
  • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.