Terug

Columns

Watchlist

Hogere AEX-bodem valt samen met lagere toppen paniekbarometer

Door Royce Tostrams
op 22 juli 2021 07:30

Flinke uitslagen in aandelen zorgen ervoor dat de volatiliteit toeneemt. De Europese paniekbarometer, de VIX-index, herstelt vanaf een laag niveau. Maar de onrust onder Europese beleggers is zeer beperkt, want de opleving van de VIX valt nog binnen het langetermijn-neerwaartse trendkanaal.

Omdat dit gegeven plaatsvindt in combinatie met de hogere bodem van de AEX, is er volstrekt geen reden voor paniek.

Vandaag bekijk ik de AEX en de VIX-index.

Nederlandse beurs

In de recente terugval heeft de AEX-index een hogere bodem achter gelaten. Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top op 718,50 punten (van 19 april) weet te blijven. Deze hogere bodem valt prima samen met het stijgende trendkanaal.

Om de opwaartse tendens te hervatten moet de AEX eerst de top van 14 juli rond 747,15 punten zien te breken. Ons eerste berekende koersdoel handhaven we rond 760, het tweede op 800 punten.

Paniekbarometer

De Europese VIX-index herstelt vanaf een laag niveau. Er is sprake van slechts lichte onrust onder Europese beleggers. Vanuit de langetermijngrafiek met de VIX-standen per week is goed te zien dat van paniek geen sprake hoeft te zijn, althans niet op dit moment.

Al vanaf april vorig jaar laat de Europese paniekbarometer een dalende tendens zien. De dalende toppen op de VIX-index bewijzen dat de volatiliteit structureel afneemt.

 

VIXE

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

  • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
  • Concrete koop- en verkooptips
  • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.