Terug

Columns

Watchlist

Amerikaanse en Nederlandse rente in duikvlucht

Door Royce Tostrams
op 19 juli 2021 06:20

Technisch blijft de rente voorlopig neerwaarts gericht. Aandelenbeleggers zijn blij.

Op de valreep werden de markten afgelopen week opgeschrikt door een tegenvallend Amerikaans consumentenvertrouwen.Uit metingen van de Universiteit van Michigan blijkt dat het vertrouwen van de Amerikaanse consument flink is gedaald, van 85,5 naar 80,8 punten.

Voor beleggers is dit geen onbelangrijk cijfer, want het toekomstige rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank hangt hier mede van af.

Slecht nieuws betekent goed nieuws

Dit is slechts een eerste cijfer waaruit een terughoudende consument blijkt, dus voorlopig slechts één zwaluw. Maar indien deze tendens aanhoudt, bestaat de kans dat de Federal Reserve de rente voorlopig niet zal verhogen.

Daarmee zal slecht nieuws tegelijkertijd goed nieuws blijken. Een aanhoudende lage rente zorgt er immers voor dat aandelen langer interessant blijven.

Laat ik deze keer weer eens kijken naar de renteplaatjes in de VS en NL. Verder pak ik ook de Bund future erbij. In het spiegelbeeld van een dalende rente horen stijgende obligatiekoersen.

Amerikaanse rente blijft neerwaarts gericht

De Amerikaanse 30-jaars rente vormt op korte termijn lagere toppen en bodems. Dit bevestigt een dalende tendens.

Het eerste vangnet ligt rond de bodem van 28 januari op 1,76%. Voor een technische draai moet de rentrestand eerst boven de weerstand zien te breken. De grafiek laat rond 2,16% (gevormd op 25 juni) zien waar dat kantelpunt ligt.


Nederlandse kapitaalmarktrente krult neerwaarts

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente is onder de koersbodems van begin 2021 rond 2,20% gezakt nadat eerder de opwaartse trend naar onderen is gebroken.

Ook heeft de Nederlandse rente al een paar lagere koerstoppen achtergelaten, hetgeen neerwaartse druk signaleert. De stijgende fase is voorbij en een nieuwe dalende trend wordt zichtbaar.

Het koersdoel ligt rond -0,32% (de bodem van 25 maart). Weerstand ligt op 0,06% (gevormd op 18 maart 2020).Bund Future maakt draai omhoog

De Bund Future heeft de koerspieken van maart en juni gebroken, waarmee er sprake is van een technische verbetering. Ook heeft de Bund rond 171,67 een hogere koersbodem weten te vormen, die nieuwe kopers signaleert.

Er komt opwaarts potentieel vrij richting 179,67 (de top van 3 september 2019). Enkel bij een eventuele daling onder de steun van 171,67 (de bodem van 22 juni) zou een verzwakking optreden.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

  • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
  • Concrete koop- en verkooptips
  • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.