Terug

Columns

Watchlist

U bent een rund als u met vermogensrendementsheffing stunt

Door Arend Jan Kamp
op 10 juni 2021 10:45

Waar bent u het meeste bang voor op de beurs? Krach? Ik vrees zelf taxes het meeste. Wie van u ook zelf zijn of haar pensioen moet beleggen, heeft dat misschien ook. Want ieder basispunt aan kosten of belasting hakt er zo ongelooflijk hard in op lange termijn. Politiek en media begrijpen dit altijd zo slecht.

Neem deze column van Sheila Sitalsing in de Volksrant.

Zij vindt dat jaarlijke vermogensaanwas hetzelfde belastingtarief moet hebben als loonbelasting. Klinkt misschien logisch, maar is het niet. Ten eerste lopen beleggers 24/7 risico over hun centen en werknemers krijgen hun geld altijd, ofwel hebben geen risico.

Ten tweede en op dit punt gaat het altijd mis: vermogensrendementsheffing is werderkerig, zie mijn tweet. Geachte mevrouw Sitalsing: u bent toch ZZP'er? Misschien kunt u zich beter druk maken opdat die tegen dezelfde voorwaarden, kosten en taxes kunnen beleggen als pensioenfondsen. Ook iets met eerlijk.

Ah, ze reageert intussen. Dank, maar dat las ik allemaal niet in de column. Oordeelt u verder zelf hierover. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.