Terug

Columns

Watchlist

Chips breken door - Ook ASML lijkt de laatste barrière te slopen

Door Royce Tostrams
op 9 juni 2021 06:20

Terwijl in de maatschappij chiptekorten aanhouden, blijven halfgeleiders op de beurs technisch zeer sterk.

Het lijkt er niet op dat wereldwijde tekort aan chips op korte termijn opgelost gaat worden. Ondertussen zijn chipaandelen op de beurs zeer gevraagd. De SOX-index, die het koersverloop van de grootste aandelen in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, lonkt al naar een nieuw all-time high.

En ASML, onze Nederlandse trots, lijkt de laatste barrière omhoog te slopen.

Kortom, laten we eens een kijkje nemen bij ASML en de SOX. Maar eerst de AEX.

AEX: Uitbraak weerstand 718,50 begint langzaam vorm te krijgen

De Nederlandse beurs lijkt de uitbraak boven de weerstand van 718,50 punten (gevormd op 19 april) vast te houden. Hoewel het proces niet van ganser harte verloopt, klimt de markt gestaag van deze oude horde vandaan.

Een harde voorwaarde voor een verbetering van het technische plaatje, is dat de AEX-index er in slaagt om boven deze voormalige toppen te blijven.

Daarna wordt het als volgende opwaartse koersdoel 760 mogelijk (op basis van de pendulum swing). Een tussentijds berekend koersdoel ligt rond 728 punten.

Het patroon met hogere bodems is intact:

  • De laatste bodem ligt rond 675,89 punten (van 19 maart)
  • De voorlaatste bodem bevindt zich rond 647,90 punten (van eind februari)

 

Lid worden van de Tostrams club?

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Voor 1 euro (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips


ASML breekt door

In de recente terugval heeft ASML een hogere bodem achtergelaten, boven de top van 16 februari rond €502,60. Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven die voorgaande top weet te blijven.

Het technische beeld klaart verder op indien de weerstand van €559,40 (gevormd op 27 april) op basis van de slotkoers definitief opwaarts wordt gebroken. Weerstand ligt rond €650,00 (berekend koersdoel).

ASML's 200-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn) laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.

De sterk stijgende B.O.B.-indicator (glooiende blauwe doorlopende lijn) geeft aan dat ASML beter presteert dan de rest van de markt.

Ons meest recente defensieve koopadvies in ASML is van 18 maart 2019. Toen tipten we 120 aandelen aan de lange termijn portefeuille toe te voegen met een opnamekoers van €168.
Amerikaanse halfgeleiderindustrie blijft sterk

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, pauzeert binnen de stijgende trend. De hogere koersbodems signaleren nog steeds vraag naar deze index.

De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking van de stijgende fase. De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls indien de recente koerspiek op 3.314,16 punten (gevormd op 9 april) naar boven wordt gebroken. Na een uitbraak wordt 3.920 het volgende opwaartse koersdoel.

Enkel bij een terugval onder de steun van 2.759,20 punten (bodem van 8 maart) verzwakt het beeld.

De 200-dagenlijn van de SOX index (glooiende rode doorlopende lijn) laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

  • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
  • Concrete koop- en verkooptips
  • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.