Terug

Columns

Watchlist

Dipje in altseason crypto's

Door Wouter Slot
op 8 juni 2021 12:50

De cryptomarkt staat op korte termijn weer onder druk. De afgelopen weken was de markt even op adem gekomen van de daling van medio mei, maar nieuwe negatieve berichten zorgen voor toenemende verkoopdruk.

Dit keer geen Elon Musk die de markt in beweging zet, maar de Amerikaanse overheid. Deze zou volgens speculaties de beveiligingscode van bitcoin hebben gekraakt om bitcoins terug te vorderen van criminelen. De kans dat dit werkelijk is gebeurd is overigens klein, maar voldoende om de koersen onder druk te zetten.

Bitcoin verzwakt

Het technische plaatje van bitcoin is door de recente verkoopdruk verder verzwakt. Nu de consolidatiefase van de afgelopen weken neerwaarts is afgebroken, krijgt de dalende trend wat meer vorm. Hoewel er zeker nog geen sprake is van paniek, wijzen de lagere toppen en bodems wel op aanhoudende verkoopdruk.

Dalende trend

De lagere top die nu wordt gevormd onder de weerstandszone rond $42.000 bevestigt het verzwakte beeld en maakt ruimte voor een daling richting de eerste steun rond $29.000. Dit niveau dient stand te houden om een grotere daling te voorkomen.

Als de steun breekt, kan de koers verder omlaag richting het niveau van de oude top uit 2017 rond $20.000. Pas wanneer de dalende trend (rode gestippelde lijn) wordt afgebroken, klaart het beeld wat op en mag er een groter herstel worden verwacht.

Adempauze altseason

Sinds het begin van 2021 presteren de altcoins, alle crypto's behalve bitcoin, per saldo beter dan bitcoin zelf. Deze outperformance wordt het altseason genoemd. Ondanks de recente terugval van de gehele cryptomarkt, is het altseason nog in volle gang en stroomt er per saldo nog altijd geld naar de cryptomarkt toe.

Als we kijken naar de marktkapitalisatie van de gehele cryptomarkt zonder bitcoin, dan valt een mooie opgaande beweging waar te nemen. Sinds begin dit jaar is de totale waarde van de altcoins flink gestegen en is de oude top van begin 2018 voorbijgestreefd.

Terugtest

De huidige correctie vindt plaats binnen de stijgende trend en boven de oude koerstop van 2018. Er is dus sprake van een terugtest richting deze oude weerstand die nu als steun kan terugkeren. Rond $450 miljard ligt de onderkant van de opgaande trend en de mogelijke nieuwe steun van de oude koerstop.

Ik acht de kans groot dat de markt op of boven dit niveau zal worden opgevangen, waarna het altseason, en de instroom van vers kapitaal, weer kan worden voortgezet. Op korte termijn zou dit dus wel nog wat verkoopdruk kunnen opleveren.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

  • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
  • Concrete koop- en verkooptips
  • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen21:58:39

  BTC/USD
35.673,64
-1.258,65
-3,41%