Terug

Columns

Watchlist

Doet u mij maar dividend

Door Beleggings-Fonz
op 19 jan 2012 om 12:45

Het is een tijdje stil geweest rond de fondsenmodelportefeuille Funds of Fonz. Dat geeft niet, want een fondsenportefeuille is ook niet bedoeld om bij elke gril van de markt het roer om te gooien. In 2011 verloor de portefeuille een kleine 10% wat, om maar iets te noemen, ongeveer 2% slechter was dan de IEX Fonds 40. Na vijf en half jaar ploeteren heeft Funds of Fonz een cumulatief rendement van 1,4%, tegen -7,2% voor de MSCI World.

Deze week heeft Fonz weer even de tijd genomen om zijn portefeuille tegen het licht te houden. Dat heeft geleid tot voorzichtige wijzigingen in de asset allocatie en iets forsere ingrepen op het niveau van de individuele regels van de portefeuille. Iets minder obligaties en iets meer hoogdividendaandelen, dat is misschien wel de grootste verschuiving.

Verder heeft Fonz afscheid genomen van paradepaardje Carmignac Patrimoine, een van de beste posities in de afgelopen vijf jaar. De redend aarvoor is dat een mixfonds eigenlijk niet echt in een all asset portefeuille past. Mixen, dat doet Fonz voortaan helemaal zelf. Verder worden 'Afrika en Bric' vervangen door  twee bredere opkomendemarktenfondsen.

Eén van die fondsen, Banque Luxembourg Emerging Markets, belegt een deel (momenteel ongeveer een kwart) van de portefeuille in obligaties, waarmee het hoekje emerging markets debt ook is meegenomen in de portefeuille. Verder komt er een tweede hoogdividendaandelenfonds in portefeuille, namelijk Kempen European High Dividend Fund, naast de wereldwijde concurrent van DWS die al in de portefeuille zat.

De weging voor hoogdividendaandelen is daarmee van dik 10% tot zo'n 30% opgewaardeerd. In de categorie commodities (weging blijft 15%) is een aandelenfonds vervangen voor een futurefonds om iets minder afhankelijk te zijn van het beurssentiment.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Gerelateerde aandelen5:21:23

  Kempen European High Dividend Fund
6,860
0,000
0,00%
  Carmignac Patrimoine A EUR Acc
620,850
-0,900
-0,14%
  BL BL-Emerging Markets A
134,810
+0,010
+0,01%