Terug

Columns

Watchlist

Crisis? Koop Carmignac Patrimoine

Door Peter van Kleef
op 11 aug 2011 om 12:15

Mixfonds Carmignac Patrimoine is het grootste beleggingsfonds van Europa met een slordige 22 miljard euro onder beheer.  Dat is vooral te danken aan het rendement in rampjaar 2008 toen alles wat los en vast zat snoeihard daalde in de nasleep van de val van Lehman Brothers. Rendementen kleurden donkerrood over de hele linie van de financiële markten. Heel de financiële markt? Nee, één fonds, gerund door dappere en ietwat koppige Galliërs hield moedig stand. Carmignac Patrimoine behaalde dat gitzwarte jaar een rendement van +0,01%.  

Die prestatie zorgde voor een ware run op het fonds, dat krap drie jaar geleden ‘slechts’ 6 miljard euro groot was.  Iedereen tuimelde over elkaar om een graantje mee te pikken van het succes van Edouard Carmignac, de Panoramix van Parijs, die kennelijk over het recept van een geheime toverdrank bleek te beschikken.  Gouddelvers, gelukszoekers, mevrouw Dijkstra uit Dedemsvaart, intermediairs, vermogensbeheerders, allemaal stapten ze in het fonds.

Carmignac Patrimoine is een mixfonds dat, geheel in lijn met de Franse volksaard, meer dan een klein beetje eigenzinnig is. Het is ook een fonds dat grote bets niet schuwt. Regelmatig heeft het fonds een enorme weging in goud, vooral via goudmijnaandelen, in opkomende markten, maar het schuwt ook niet zich heel diep in haar schulp terug te trekken bij naderend onheil. Het team van economen heeft een eigen kijk op de economische ontwikkelingen en het beleid van overheden en centrale banken en past daar de strategie op aan.

Tikkeltje megalomaan
Ik heb het eerder geschreven, als je wint heb je vrienden. Maar ook heel veel jaloerse concurrenten. In de markt gonst het dan ook regelmatig. Het fonds is te groot en daarmee te log geworden, Carmignac is alleen nog maar bezig zijn prestaties uit het verleden te verzilveren, Edouard Carmignac voert een schrikbewind waarbij tegenspraak niet wordt geduld. Et cetera.  Echt wakker lijken ze er niet van te liggen, hoewel ze wel van repliek dienen

Het fonds is ondertussen de norm voor mixfondsen geworden.  Wie groot wil worden, spiegelt zich aan het succes van de Fransen en noemt zichzelf ‘het Zwitserse Carmignac’ of het ‘Duitse Carmignac’. En ja, er vertrekken fondsbeheerders bij Carmignac. En een beetje megalomaan ogen de Fransen soms wel (zie mijn column 'Met z'n allen tegen Carmignac'), maar het blijven natuurlijk Fransen. Sommige dingen moet je dan voor lief nemen. 

Maar de laatste maanden werd de kritiek nog eens versterkt met een ander punt: de performance van het fonds viel behoorlijk tegen. En tegen cijfers valt weinig in te brengen. Grappig genoeg heeft dat nauwelijks tot een exodus van beleggers geleid. Eigenlijk helemaal niet. Het vertrouwen blijkt diep geworteld. Of misschien zien beleggers geen alternatief fonds om te schuilen als we een nieuw 2008 krijgen – een niet zo heel onwaarschijnlijk scenario.

Vriend in nood
In welk mixfonds zit je veilig als we een Europees gevalletje Lehman krijgen? In augustus is het fonds 1,13% gestegen. Omhoog. Up. Voor 2011 staat er nog een verliesje van 1,9% maar het is duidelijk dat het fonds nog steeds springlevend is. Wie kijkt naar de 20 mixfondsen die SNS Fundcoach in de schappen heeft liggen, ziet slechts twee fondsen die over de afgelopen maand een positief rendement scoorden. Patrimoine is er één van: +1%.

Alleen JP Morgan Global Capital Preservation doet het over die periode iets beter. De andere fondsen verloren ruim terrein met uitschieters tot –12% en een gemiddeld negatief rendement van –5%. Over de perioden van 1, 5, 7 en 10 jaar behoort Patrimoine steeds tot de allerbeste mixfondsen, in de meeste tijdspannen is het zelfs onbedreigd de beste. 

Maar het is ook inherent aan het beleid dat er af en toe een zeperd tussen zit. In het trackrecord van twintig jaar heeft het fonds twee hele slechte jaren gekend (gerelateerd aan de benchmark en peers). Die zijn door de andere achttien jaar meer dan ruimschoots gecompenseerd. Carmignac bewijst in de huidige crash eens te meer dat het voor zijn participanten een vriend in nood is. Het is alleen te hopen dat het fonds dit jaar niet weer met +0,01% af weet te sluiten. Want dan zit er over twee jaar 80 miljard in het fonds en krijgen de concurrenten alsnog hun gelijk.


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerde aandelen16:49:27

  Carmignac Patrimoine A EUR Acc
621,750
-0,580
-0,09%