Terug

Columns

Watchlist

Dollar in de lappenmand

Door Gökhan Erem
op 25 feb 2011 om 11:19

De versterking van de euro ten opzichte van vele andere valuta's vordert gestaag. De ene soort verliest sneller terrein dan de andere en in ieder geval was de strijd met de sterke Zwitsers en Japanners gisteren nog niet beslist. Daarnaast nemen we vandaag een kijkje op de US Dollar Index. Die moet vanuit de negatieve correlatie bezien het omgekeerde beeld tonen van de eurodollar, voor bevestiging van de opwaartse potentie van de euro.

Safe haven valuta
Ik stelde gisteren dat het voor een extra versnelling van de euro nodig is dat ook safe haven valuta in ieder geval een deel van hun glans verliezen, wil de stijging van de eenheidsmunt over een breed front plaatsvinden. Nu is dat een kwestie van tijd naar mijn idee, dus laten we kijken of een dag later al ontwikkelingen te zien zijn op dat vlak.

De grafiek van de euroyen heeft na de afgelopen nacht niet veel bijzonders laten zien, behalve het feit dat we nog steeds lonken naar de bovenzijde van de zijwaartse beweging. Op de borden staat 115 nog steeds niet, dus daar is geen nieuws. Dan de eurofrank, zie hieronder de daggrafiek.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Het zoeken naar steun is volop aan de gang en met de draai van vandaag lijkt deze correctieve daling ten opzichte van de euro op z’n einde te lopen. Het is nog iets te vroeg om te zeggen dat het zover is, maar zodra we weer koersen boven de 1,2825 zien is de intradag neerwaartse trend stuk en zal de RSI overbought worden.

Is dat aannemelijk? "Ja", luidt het antwoord op die vraag, want de RSI op dagbasis draait rond 1,28 na de oude steun tot weerstand te hebben omgevormd. Dit is tegelijk een 50% retracement van de vorige stijging, dus dat zit denk ik wel snor.

Koers Thaise baht
Voordat ik naar de US Dollar Index overstap nog even dit. Een aantal lezers heeft mij gevraagd iets over de euro-Thaise baht te zeggen. Daar kan ik kort over zijn. De koersen zijn een beweging aan het inzetten die een deel van het waardeverlies van de euro zal goedmaken. Ik denk dat we na de zomer in dit valutapaar 46/47 staan. Helaas heb ik geen goede data kunnen vinden om daar een grafiek van bij te sluiten, maar zodra ik die heb wijd ik er een column aan.

Ik vond het in dit licht voldoende om te zeggen dat de versterking in Thaise baht in lijn loopt met die van de Singaporese dollar, de Chinese yuang en deels de yen. Dus vanuit Azië bezien wordt de euro voorlopig alleen maar sterker. Ik heb geen enkele valuta uit die regio die dat momenteel tegenspreekt.

Dan grafiek twee van vandaag.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De US Dollar Index. Dit mandje van valuta waar de dollar tegen wordt afgezet is aan het versterken ten opzichte van de Amerikaanse munt. Let wel, dit betekent dus een daling van de US Dollar Index. De grafiek toont ons dat het beeld behoorlijk in lijn loopt met de dollaryen en versterking vindt in de grafiek gebaseerd op de reciproque van eurodollar. De aanval op 75 is in volle gang en met het doorbreken van de bodemlijn is een duidelijke verzwakking gaande, die naar mijn mening nog niet klaar is.

Euro kan doorstijgen
Dit beeld bevestigt dat de euro door kan stijgen. Zodra we nieuwe lows gaan zien denk ik dat een behoorlijk aantal stoplosses wordt getriggered, waardoor koersen wel eens heel rap in de buurt van de lage 70-tiger uit kunnen komen. Ik kom hier op terug zodra de breuk een feit is, en dat zou ergens volgende week wel eens zover kunnen zijn.

Mijn dank voor uw aandacht deze week en prettig weekend alvast.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Gerelateerde aandelen10:27:37

  EUR/CHF
1,0971
-0,0030
-0,27%
  EUR/JPY
119,4770
-0,1560
-0,13%
  EUR/CNY
7,8349
+0,0100
+0,13%
  EUR/THB
33,7500
+0,0490
+0,15%