Terug

Columns

Watchlist

TA: Industriële grondstoffen door het dak

Door Royce Tostrams
op 23 februari 2021 07:30

De prijs van koper is maandag gestegen tot het hoogste niveau sinds 2011. Ook andere industriële grondstoffen doen het goed. Zo staat de prijs van aluminium rond $2.125 op het hoogste niveau sinds 2018. Platina noteert rond $1275 op het hoogste punt in 6 jaar. Ook energie loopt hard op.

Industriële grondstoffen zitten in de lift door optimisme over het economisch herstel van de coronacrisis. Ik heb recent aangegeven dat ook de Vierjarige Business Cycle aangeeft dat we in een sterke fase van de economische cyclus terechtkomen en mogelijk in een groeiversnelling. De beleggingscategorieën die in deze fase IV doorgaans goed presteren zijn aandelen, vastgoed en grondstoffen.

Vandaag bekijk ik enkele industriële grondstoffen, zoals koper, aluminium, ruwe olie en palladium. Ik begin met de DJ-UBS Commodity index, die de belangrijkste grondstoffen weergeeft.

Wereldwijde grondstoffenindex

De DJ-UBS Commodity Index ontwikkelt zich technisch zeer sterk. De koersbodems van deze wereldwijde grondstoffenindex worden voortdurend ver boven de voormalige koerspieken gevormd. Dit geeft aan dat er sprake is van en zeer dynamische en positieve markt. De stijgende trend biedt ruimte richting weerstand $25,80 (top van 1 juni 2018).

Aluminium weet de opwaartse trend te hervatten

Het industriële metaal aluminium geeft een zeer sterke stijgende trend aan. De fors hogere koersbodems die ruim boven de voormalige koerspieken worden gevormd, zijn het bewijs van gretige kopers in de markt.

Binnen de opwaartse trend is er ruimte richting weerstand $2723 (top van 20 april 2018). Steun ligt rond $1937,32 (bodem van 22 januari). Na een doorbraak onder de steun van $1937,32 wordt $1720,28 het volgende neerwaartse koersdoel.

Industrieel metaal koper door het dak

De koperprijs heeft het oude uitbraakniveau (top van 2018) met succes teruggetest. Het industriële metaal koper heeft hiermee ruimte gekregen voor een verdere stijging.

Ons eerste koersdoel ligt op $11.621,82 (berekend koersdoel). Zolang de steun op $7706,59 (bodem van 5 februari) intact blijft, handhaven we een positieve visie.

Olieprijs omhoog

De forse stijging van de olieprijs heb ik vorig jaar niet goed gezien. Maar technisch komt Brent komt er beter bij te liggen, nu de voormalige weerstand is gebroken. Thans lonkt de weerstand $70,24 (top van 10 januari 2020). Na een uitbraak boven $70,24 wordt $74,73 het volgende opwaartse koersdoel. De steun ligt op $36,41 (bodem van 6 november 2020).

Platina vormt een potentiële hogere koersbodem

Platina heeft het neutrale koerspatroon opwaarts afgerond. De voormalige weerstand is gebroken, hetgeen een technische verbetering oplevert. Aan de bovenkant komt er ruimte vrij richting weerstand $1514,50 (gevormd op 11 juli 2014). De steun ligt op $839,90 (bodem van 6 november 2020).

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

  • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
  • Concrete koop- en verkooptips
  • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.