Terug

Columns

Watchlist

Slotcall: Besi straalt, Fugro daalt

Door Niels Koerts
op 19 februari 2021 17:50

De AEX (+0,8%) sluit een roerige week positief af. Het sentiment is goed mede dankzij beter dan verwachte inkoopmanagersindices over de Duitse industrie.

Wat vooral opvalt, is dat cyclische aandelen de weg omhoog vinden. ING (+3,5%), Aegon (+3,7%) en ArcelorMittal (+3,9%) zijn hiervan het voorbeeld. Defensieve havens zoals Ahold (-0,4%) en Unilever (-1,3%) moeten het daarentegen weer ontgelden.

Het lelijke eendje op de beurs is Fugro (-6,8%). De bodemonderzoeker kampt nog altijd met bijzonder lastige marktomstandigheden. De olieprijs stijgt weliswaar fors, maar de investeringen van grote olieconcerns blijven achter.

De jaarcijfers maken dit pijnlijk duidelijk. Zowel de omzet, cashflow als outlook vallen vies tegen. Gelukkig deed Fugro afgelopen jaar een emissie, waardoor de schuldgraad momenteel geen onderwerp van gesprek is. 

Besi

De markt reageert razend enthousiast op de jaarcijfers van Besi (+4,2%). Met een reden, want de chipper leverde een indrukwekkende outlook af. Het management rekent voor het lopende kwartaal op een omzetgroei van 30 tot 40% ten opzichte van Q4 2020.

Ter vergelijking: de consensus was dat de omzet in het eerste kwartaal stabiel zou blijven. Nu wordt dus duidelijk waarom de koers van Besi dit jaar met 31% is gestegen. De IEX-Beleggersdesk rekent voor dit jaar op een winst per aandeel van €2,50.

Of het aandeel tegen een getaxeerde winst van 25 koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

IEX-Beleggerspodcast

Het is weer vrijdag en dus is het weer tijd voor een nieuwe podcast. Arend Jan en ik bespreken op luchtige wijze de belangrijkste beursontwikkelingen van de afgelopen week. 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Voormalig Fed-bestuurder ziet overwaardering in sommige sectoren
 • Galapagos bezint zich
 • De fenomenale cijfers van Besi
 • Ahold is niet helemaal netjes met zijn outlook
 • Een vergelijking tussen BAM en Heijmans 
 • Is Alfen koopwaardig?
 • Fugro: Alles zit tegen
 • Het drama Air-France-KLM
 • De hearing over GameStop: zwak verhaal Robin Hood

De podcast is te vinden onder andere in Spotify, Google Play en iTunes. Ook kunt u gewoon op onderstaande link klikken. 

De weeklijstjes

 • AEX deze week: +0,2%
 • AEX deze maand: +6,3%
 • AEX dit jaar: +8,6%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +9,0% 

Bitcoin op record

De winsten van aandelenbeleggers vallen in het niet bij de winsten van cryptobeleggers. De bitcoin stijgt meer dan 14% en koerst op het hoogste niveau ooit. Goud (-2,1%) is een stuk minder populair.  

Indices

AEX

De rentes vliegen de laatste weken flink omhoog. Dit betekent goed nieuws voor de banken ING (+7,2%) en ABN Amro (+5,9%). Ahold (-4,8%) wordt afgestraft vanwege zijn zwakke outlook. Walmart verhoogt het loon voor zijn vakkenvullers naar $15. De vrees is dat Ahold snel zal volgen.

AEX

AMX

Het is mij een compleet raadsel waarom Basic-Fit (+5,3%) bovenaan staat. Flow Traders (+3,4%) profiteert van een koopadvies van Bank DeGroof. Vopak (-6,5%) leverde een sobere outlook af en staat nu op de laagste koers sinds juni 2019.

AMX

ASCX

De jaarcijfers van BAM (+12,8%) werden bijzonder slecht ontvangen, maar toch behoort de bouwer deze week tot de grote winnaars. Baas boven baas is Heijmans (+20,8%). In de podcast leg ik uit waarom Heijmans het zoveel beter doet dan BAM.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.