Terug

Columns

Watchlist

Slot: Pssst, de volatiliteit

Door Arend Jan Kamp
op 18 november 2020 18:00

Collega Niels is wegens privé-omstandigheden een paar dagen verhinderd en bij deze mijn diepe respect voor hem.

Aan mij de eer om de slotcall te maken en ik zit met de handen in het haar. Iedere dag weet hij hier een mooi verhaal af te draaien, maar ik zit wezenloos naar de koersen te kijken. Marktbreed gebeurt er niet veel, kan gebeuren, zelfs in 2020, maar wat dan nog wel beweegt, heeft dan weer geen verhaal.

Sif formaliseert een mooie order waar de beurs echter al vanuit ging, Credit Suisse zet Aperam op €33 van €26 en dat is zo'n beetje het nieuws wel op het Damrak. Het zijn er wel eens meer geweest, maar toch beweegt een aantal aandelen weer fors, zonder dat er cijfers of geruchten zijn, dan wel nieuws of reuring is. Lastig te duiden...

Op NOS.nl lees ik dat de temperatuur in ons land al 229 dagen niet onder 10 graden is geweest en de marktvolatiliteit is ook ongeveer zo lang al niet meer onder officieuze nervositeitsgrens 20 gezakt. Vandaag sluit de AEX VIX Index op de laagste stand sinds deze winter de beurzen in rep en roer raakten: 20,174.

Voetje voor voetje verdwijnt zo de grootste hectiek uit de markt, maar er blijven genoeg zorgen over voor wie daarom verlegen zit: aandelen, obligaties, spaargeld, huizen, goud en - met stip - bitcoin staan hoog, op zoveeljaars toppen of een all-time high. De hele wereld pot al haar geld op, lijkt het wel.

Enfin de, waan van de dag. Marktbreed... potverdorie, is de AEX de enige index - met de Nasdaq 100 - die daalt. U gaat er niet wakker van liggen, gok ik. Olie presteert nog het beste. Bitcoin stond vandaag boven $18K en dat is het verder wel. 

De rentes trekken iets aan, maar de trend is omlaag:

Beursplein 5

Nee, zelfs de 2020-tegenstelling technologie en de van Covid-19 profiterende fondsen versus de rest is niet afleesbaar aan het Damrak vandaag. Het beweegt allemaal door elkaar. De snelle stijgers zijn niet te duiden en gelukkig gaan er maar weinig fondsen echt de bietenbrug op. Lokaal kleurt wel Rood knalrood.

  • Relx maakt vast een screendump van de AEX, want zo vaak is het geen stijger van de dag
  • Unibail zagen we vaker onderaan dit jaar en het fonds lijkt even terug te moeten na de heftige opgang
  • Adyen, met afstand het beste AEX-fonds, is wel een opvallende grote daler: grootaandeelhouder Partners in Equity verkoopt 200.000 stuks à €1596
  • BAM, Fugro, PostNL en Eurocommercial voeren de AMX aan. Dat we dat nog mogen meemaken, ik zet bijna spontaan het Wilhelmus in
  • Pharming blijft maar met die €1 worstelen
  • ICT is een aangename verrassing
  • Het afgestrafte Brunel en AMG worden ook goed opgepikt 

Tot slot nog even over bitcoin. Dit tweette ik vanochtend en het is verbijsterend hoeveel reacties en draadjes dit oplevert. Oordeel zelf. Bekritiseer nóóit der mensen geloof (waar ze met veel geld inzitten), ik constateer eens te meer dat er veel vijanddenken is in dit wereldje. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.