Terug

Columns

Watchlist

Slotcall: Duur of toch niet?

Door Niels Koerts
op 14 oktober 2020 18:00

Het kwartaalcijferseizoen is officieel begonnen. Toch kunnen ASML (-1,0%) en Just Eat Takeaway (+6,5%) er niet voor zorgen dat de AEX (-0,1%) van zijn plek komt.

ASML wist de verwachtingen van analisten weliswaar te verslaan, maar de markt is niet onder de indruk. De reden is dat de chipper uit Veldhoven een bijzonder goed trackrecord heeft op de beurs. Beleggers prijzen dan een zogenaamde 'earnings beat' in. Ook de outlook van 2021 had iets beter gekund.

Dat de koers wat terugzakt, is geen reden tot zorg. De afgelopen drie weken kwam er dik 10% bij en year to date behoort ASML met een plus van 29% tot de vier beste AEX-fondsen. De winst kan de koers overigens niet bijbenen, waardoor het aandeel historisch hoog is gewaardeerd.

Momenteel koerst het aandeel tegen 46 keer de verwachte de winst over dit jaar. Positief is dat de winstgevendheid de komende jaren naar verwachting fors verbetert. Volgend jaar rekent de IEX-Beleggersdesk op een WPA van €10.

Duur of toch niet?

De ene partij zou zeggen dat een getaxeerde KW van 34 over 2021 peperduur is en de ander vindt juist dat er nog ruimte is voor een verdere koersstijging. Wat voor ASML pleit is dat digitaliseringstrend voorlopig onstuitbaar is. In steeds meer apparaten komen chips te zitten en deze worden ieder jaar geavanceerder.

Op het gebied van EUV-machine heeft ASML een semi-monopoliepositie. Bedrijven met een ijzersterke marktpositie verdienen op de beurs altijd een hogere hogere waardering. Hier staat tegenover dat een belegging in ASML bepaald niet risicoloos is.

De grootste dreiging komt vermoedelijk uit China. De Chinezen willen niet afhankelijk zijn van buitenlandse chipbedrijven, waardoor zij alles op alles zetten om een fikse inhaalslag te maken. De vraag is echter of het China lukt om een chipmachine te bouwen die gelijkwaardig is aan die van ASML.

Als u denkt dat het de Chinezen op middellange termijn gaat lukken dan moet u wegwezen. Zo niet, dan heeft het aandeel ook op deze koers nog de nodige potentie. Of de IEX-Beleggersdesk het aandeel koopwaardig acht, leest u in het onderstaande artikel.

Just Eat Takeaway

Daar waar de horeca gebukt gaat onder de lockdownmaatregelen, beleeft Just Eat Takeaway (+6,5%) een recordjaar. Het aantal orders steeg in het derde kwartaal met 46%, omdat steeds meer mensen vanuit huis hun maaltijd bestellen.

De gedurfde overname van het Amerikaanse Grubhub is inmiddels goedgekeurd en in de eerste helft van 2021 moet het bedrijf zijn ingepast. Met een getaxeerde K/W van 77 voor 2021 is het aandeel echter behoorlijk aan de prijs. Hier staat tegenover dat Just Eat Takeaway zijn winstgevendheid de komende jaren stevig gaat opvoeren.

Toch is er ook een kans dat de kracht van de maaltijdbezorger uiteindelijk een valkuil wordt. Als lokale maaltijdbezorgers omvallen dan blijft Just Eat Takeaway bijna in zijn eentje over en het is dan de vraag of de ACM (Autoriteit Consument & Markt) gaat ingrijpen.

Het is immers niet de bedoeling dat horecabedrijven afhankelijk zijn van 1 grote partij. Maar goed, zo ver is het natuurlijk nog niet. 

Rentes

De rentes gaan net als gisteren in een brede lijn omlaag. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt twee basispunten naar -0,47%.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 0,1% omlaag en daarmee presteren we in lijn met de Duitsers (+0,1%) en Fransen (-0,1%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt met 2,6% en noteert 22,6 punten.
 • Wall Street koerst zo'n 0,5% in het rood.
 • De euro klimt 0,1% en noteert 1,176 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,67%) en zilver (+0,6%) krabbelen wat op.
 • Olie: WTI (+1,5%) en Brent (+1,4%) gaan verder omhoog.
 • Bitcoin (-1,3%) maakt een pas op de plaats.

Het Damrak

 • ING (+0,0%) profiteert niet van een koersdoelverhoging van UBS. De Zwitsers stellen de winstverwachting licht naar boven bij, al hebben ze hun twijfels of het de bank lukt om de kosten naar beneden te brengen. 
 • ABN Amro (+1,3%) doet het vandaag een tikje beter. De meevallende cijfers van Goldman Sachs doen het sentiment onder bankaandelen goed.
 • ArcelorMittal (+2,6%) koopt obligaties met een hoge rente op. Het is een slimme manier om de rentelasten te drukken. Vooral omdat de marktrente voor nieuwe obligaties aanzienlijk lager ligt. 
 • Adyen (-2,2%) kent een off-day. De volumes zijn echter laag.
 • Zonder groot nieuws zakt Galapagos (-1,9%) wat terug. 
 • Zit er een kopertje in Flow Traders (+3,2%). De VIX loopt nauwelijks op vandaag.
 • SBM Offshore (+3,7%) is de laatste weken bezig aan een opmars. De stijgende olieprijs helpt natuurlijk ook mee.
 • TomTom(-2,8%) opende naar aanleiding van de derdekwartaalcijfers nog stevig in het groen, maar in de middag draaide het sentiment. De winstcijfers zijn zwak, maar de nettokaspositie is ijzersterk. De IEX-Beleggersdesk vindt de navigatiespecialist een kansrijke belofte. Een uitgebreide analyse leest u in het onderstaande artikel. 
 • Verder zijn de bewegingen beperkt. Binnen de ASCX komt Kendrion (+4,5%) bovendrijven, maar dan hebben we het wel zo'n beetje gehad. 

Adviezen

 • Corbion: naar €49 van €36 en kopen - KBC
 • DSM: naar €124 van €102 en houden - Morgan Stanley
 • Eurocommercial Properties: naar €8,40 van €7,40 en verkopen - Goldman Sachs
 • ING: naar €8,50 van €8,10 en kopen - UBS
 • Just Eat Takeaway: naar €79 van €74 en verkopen - BNP Paribas

Agenda

15 okt Event Consensus
03:30   China inflatie CPI sep +0,4% MoM
03:30   China inflatie PPI sep -1,9% YoY
08:00   Rood Microtec Q3-cijfers  
08:00   NSI Q3-cijfers  
08:00   Roche Q3-cijfers  
08:45   Frankrijk inflatie CPI sep -0,5% MoM
13:00   Morgan Stanley Q3-cijfers  
13:00   PPG Q3-cijfers  
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
14:30   VS New York Empire State Index okt 15,0
14:30   VS Philadelphia Fed Index okt 14,5
16:30   VS olievoorraden
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.