Terug

Columns

Watchlist

TA: Instroom van vers kapitaal

Door Royce Tostrams
op 14 oktober 2020 08:20

Het omzetprofiel van de AEX blijft opvallend positief en signaleert de instroom van nieuw kapitaal. Dit duidt op enthousiasme onder beleggers.

Als we het over technische analyse hebben, dan gaat het meestal over trends en koerspatronen. In deze column bespreek ik doorgaans de richting en de kracht van de trend van de AEX-index.

Maar het is ook belangrijk om het volumeverloop, dat elke stijging van de AEX begeleidt, te beoordelen. De vuistregel is dat een trend sterker wordt naarmate de omzetten in de loop van die trend toenemen. De moneyflow-indicator legt dit proces bloot.

Betrouwbaar

Een stijgende trend met hoge omzetten wordt gezien als betrouwbaarder dan wanneer deze gepaard gaat met dalende omzetten. Het zelfde geldt voor een dalende trend.

Omdat het lastig is om de dagelijkse omzetten en volumes van een aandeel af te zetten tegen de trend, volgen wij de moneyflow. Deze wordt ook wel geldstroom genoemd.

Sterke ontwikkeling

Het valt de laatste weken op dat de geldstroom van de Nederlandse beurs zich redelijk sterk ontwikkelt, vooral omdat eerdere toppen van deze indicator zijn gebroken.

Hoewel de AEX nog onder haar oude top van 589,40 punten staat, is de moneyflow dus wel doorgebroken. Dat duidt erop dat er weer nieuw geld naar de beurs toestroomt.

Vandaag bespreek ik in mijn column de AEX-index en de geldstroom van de Nederlandse beurs. Verder vindt u een uitgebreide uitleg van de moneyflow en helemaal onderaan voorbeelden van een zwakke moneyflow (TKH) en een sterke moneyflow (ASMI).

Vers kapitaal

De twee onderstaande grafieken zijn van de AEX-index en de moneyflow van onze beurs. Daarop is goed te zien dat de herstelfase, waar de AEX zich sinds medio september in bevindt, werd begeleid door een stijgende moneyflow.

Dit suggereert dat de stijging van de AEX vergezeld is gegaan met hoge omzetten. Omdat de moneyflow door haar voorgaande toppen gebroken, maar de AEX nog niet, signaleert dit een zeker enthousiasme onder beleggers.

We gebruiken deze indicator ter controle van het technische beeld van de AEX. Indien een eventuele stijging van de AEX boven de weerstand van 589,40 punten alsnog begeleid zou worden door een sterke moneyflow, dan komen de seinen voor de Nederlandse beurs op groen te staan.Uitleg moneyflow

De moneyflow is de indicator die de verborgen koopkracht of verkoopdruk kan blootleggen. Deze graadmeter is afgeleid van het volumeverloop van een aandeel of index. Zo geeft de Moneyflow Indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville, On Balance Volume genoemd, in zijn boek New Key to Stock Market Profits. De moneyflow die de analisten van Tostrams gebruiken is daar direct van afgeleid.

Berekening moneyflow

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt. Verder vindt u een korte uitleg van de berekening van de moneyflow.

  • Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal.
  • Een dalende moneyflow geeft aan dat er juist geld aan de markt wordt onttrokken.
  • Een zijwaarts tenderende moneyflow signaleert dat de geldstromen in evenwicht zijn.

De moneyflow maakt nu weer nieuwe hoogtepunten (=geldstromen zijn zeer sterk). Daarom houden we nu in de gaten wanneer de AEX gaat doorbreken, want dat zou erop duiden dat het slimme geld actief blijft en de AEX door haar voorgaande toppen trekt.

Berekening van de moneyflow

Deze indicator geeft dus het volumeverloop weer. Het volume van een positieve dag (indien de koers hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld en wordt bij een negatieve dag (indien de koers lager sluit dan de dag ervoor) van de waarde afgehaald.

Moneyflow ASMI

De moneyflow van ASMI is zeer positief. Deze geeft aan dat er veel nieuw geld de markt binnenkomt. Dit bevestigt de opwaartse trend van het aandeel.


Moneyflow TKH

De moneyflow van TKH is neerwaarts gericht. Dat wijst op onttrekking van kapitaal uit de markt. Dit bevestigt de zwakke trend van het aandeel.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

  • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
  • Concrete koop- en verkooptips
  • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.