Terug

Columns

Watchlist

Bitcoin: bearish en bullish signalen

Door Madelon Vos
op 29 juni 2020 13:30

Niet alleen op de reguliere financiele markt, maar ook op de cryptomarkt begint het wat onrustig te worden. Sinds de coronacrisis lag de koers van bitcoin er rustig bij, maar daar lijkt toch verandering in te komen. We krijgen te maken met bearish én bullish signalen.

Vorige week verplaatsten bitcoinminers maar liefst $67 miljoen aan bitcoin. Volgens CryptoQuant, een blockchain-dataprovider, werd er vanuit twee Chinese mining-pools 7153 BTC verplaatst. Volgens onderzoeksbureau Glassnode is er daarnaast ook nog eens 2650 BTC verplaatst naar de bitcoinbeurs Bitfinex.

 

Miners zetten hun Bitcoins klaar

De in totaal 10.000 bitcoins zijn nog niet op een exchange verkocht. Doorgaans worden grotere hoeveelheden aan bitcoin over the counter verkocht. Dit omdat het dumpen van grote hoeveelheden tegelijk niet ideaal is voor de verkopende partij. Als er een grote verkoopopdracht in het orderboek verschijnt, zal dat een behoorlijke koersdaling teweeg brengen.

Tezamen was dit de grootste miner outflow in een jaar tijd. Verondersteld wordt dat die nog wel even door zal gaan. Dit heeft alles te maken met de halving die eind mei plaats vond. Daarnaast nam de mining difficulty van bitcoin met 15% toe, wat mining van bitcoin behoorlijk duurder maakte. Een verdere koersdaling is vanuit dit perspectief dus zeker mogelijk.

Of stijgt de koers?

Glassnode kwam ook met bullish nieuws. Het aantal uitstaande bitcoins op exchanges bereikte het laagste punt in een jaar tijd. Dit wordt normaliter gezien als gunstig voor de koers, omdat investeerders veelal hun bitcoins van exchanges afhalen als ze die voor een langere tijd willen bewaren.

Rust in de grafiek

Kijkend naar het grote plaatje zien we op de grafiek met weekcandles zeer duidelijk dat de koers binnen de driehoek blijft. De RSI en het volume liggen er dusdanig rustig bij, dat het ook niet in de lijn der verwachting ligt dat de koers op korte termijn opwaarts zal uitbreken.

klik om te vergroten

Op de 4-uursgrafiek is duidelijk te zien dat de witte steunlijn relatief sterk is. Wanneer er positieve divergentie opgebouwd wordt, kan de koers weer omhoog richting $9500.De verkopende kant is momenteel echter aan de winnende hand.

Wordt er geen positieve divergentie gevormd dan is de kans groot dat de koers door de witte steunlijn zakt.

klik om te vergroten

Samenvatting

  • Koers bevindt zich nog in de grote groene driehoek, een opwaartse uitbraak ligt momenteel niet in de lijn der verwachting;
  • Wachten is op positieve divergentie alvorens de koers terug naar $9500 kan;
  • Wanneer er geen divergentie ontstaat, zal de koers voor eind juli neerwaarts uit de kleine driehoek breken.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast en doet zij de wekelijkse crypto-update in de ochtendspits voor hetzelfde bedrijf. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen.

Volg @Misssbitcoin op Twitter of www.madelonvos.nl

Gerelateerde aandelen21:59:58

  AEX
568,63
-2,12
-0,37%
  BTC/USD
9.032,1900
-77,5400
-0,85%