Terug

Columns

Watchlist

Slot: Niet omlaag te krijgen

Door Niels Koerts
op 28 juni 2020 07:45

De AEX verliest deze week 1,4% en kijkend naar het slechte nieuws dat er deze week langskwam, is dat nog een behoorlijke meevaller. De markt lijkt simpelweg niet meer te kunnen dalen.

Wat vooral zorgen baart, is het hoge aantal coronabesmettingen in de VS. Gisteren kwamen er 41.000 nieuwe coronagevallen bij en dat is een record. Gevolg is dat sommige staten bepaalde versoepelingsmaatregelen moeten uitstellen.

Verkeerd moment voor handelstarieven

De markt reageert echter nauwelijks op dit soort berichten. Afgelopen woensdag klapte de beurs even 3% in elkaar, maar dat was vooral het gevolg van nieuwe handelstarieven van de Amerikaanse President Donald Trump.

Het Witte Huis wil voor $3,1 miljard aan extra heffingen invoeren op Europese goederen zoals olijven, bier en vrachtwagens. Juist in tijden van crisis ligt dit extra gevoelig. Toch zet het slechte sentiment dan niet door.

Dit wordt grotendeels veroorzaakt door het beleid van centrale banken. Omdat de rente zo extreem laag is, zijn er geen alternatieven. Er zijn voldoende partijen met geld langs de zijlijn die de rit absoluut niet missen. Zij grijpen dan iedere daling aan om bij te kopen.

Dat zien we ook deze week. Woensdag kelderen de markten, maar de dagen daarna zet het dan niet door. Vervelend voor iedereen die graag goedkoop wil instappen, maar het is wel de markt waar we nu in zitten. 

Begrotingstekort van €68 miljard

We gaan door met het slechte nieuws, want de Nederlandse regering verwacht een astronomisch begrotingstekort van €68 miljard. Het tekort bedraagt 8,7% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Het kan verkeren, want voor de coronacrisis ging het kabinet nog uit van een begrotingsoverschot van €2 miljard.

Heel verrassend is deze raming van het kabinet niet. De NOW-regeling kost klauwen met geld en door de lockdown verliest de overheid ook nog eens belastinginkomsten. Het woord 'bezuinigen' is in Den Haag nog niet gevallen, maar er komt een moment dat de overheid op de rem moet trappen.

Dit gaat logischerwijs ten koste van het economisch herstel. Dit is een belangrijke reden waarom we er niet op hoeven te rekenen dat de crisis binnen een jaar voorbij is. Niet voor niets verwachten economen dat het nog minstens twee jaar kan duren voordat we op het niveau van voor de crisis zitten.

Air France-KLM

Het aandeel van de dag is natuurlijk Air France-KLM. Vandaag gaat er 3,4% van de koers af, waardoor het weekverlies uitkomt op 12,2%. Dit is vooral een vervelende constatering voor de mensen die vanochtend een gokje waagden.

Bij opening stond het aandeel immers nog 7% hoger. Deze winst is als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat de markt uiteindelijk negatief reageert op het steunpakket van de Nederlandse overheid valt te begrijpen. 

Natuurlijk is het goed nieuws dat de overheid het bedrijf niet failliet laat gaan, maar dat zat ingeprijsd. Het kabinet had al in maart aangegeven dat de luchtvaartmaatschappij van groot belang is voor de Nederlandse economie en daardoor niet kopje onder mag gaan.

Air France-KLM krijgt een directe lening van €1 miljard van de staat en door middel van staatsgaranties kan het bedrijf nog eens €2,4 miljard extra lenen. Dat klinkt allemaal prachtig, maar er is een groot risico dat de luchtvaartmaatschappij deze leningen niet kan terugbetalen.

De IEX Beleggersdesk vreest daarom dat deze leningen in de toekomst weleens omgezet zouden kunnen worden in nieuwe aandelen. Dit betekent op termijn dus een forse verwatering. Dit is een belangrijk risico.

Als u wilt weten wat u nu met de stukken Air France-KLM moet doen, raden we u aan het onderstaande artikel te lezen.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan voor de derde dag op rij omlaag. De Amerikaanse rente is de grootste uitschieter met een min van drie basispunten naar 0,64%. 

  • Nederland: -2 basispunten (-0,32%)
  • Duitsland: - 1 basispunt (-0,48%)
  • Italië: -1 basispunt (+1,36%)
  • Verenigde Staten: -3 basispunten (+0,64%)
  • Verenigd Koninkrijk: +1 basispunt (+0,17%)

De lijstjes

  • AEX deze week: -1,4%
  • AEX deze maand: +5,4%
  • AEX dit jaar: -7,4%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -6,2%

Dow Jones onderaan

De Dow Jones (-2,5%) is deze week de grootste verliezer. Met name Boeing en de banken zetten de hoofdgraadmeter op Wall Street fors lager. De Nasdaq100 (-0,4%) doet ook een stapje terug, maar zette begin deze week wel een nieuwe all time high op het bord.

Olie ligt ook slecht, evenals de AMX (-2,3%). De midcap staat year to date bijna 19% in het rood. Kleine aandelen worden door de coronacrisis aanmerkelijk zwaarder getroffen dan de grote multinationals binnen de AEX.

  

Indices

AEX

De aandeelhouders van Just Eat Takeaway (+7,2%) zijn inmiddels van de schrik bekomen. Begin deze maand ging het aandeel nog hard omlaag omdat de maaltijdbezorger het Amerikaanse Grubhub overneemt. Dit verlies is alweer grotendeels ingelopen.

NN Group (+1,8%) ligt er ook goed bij. Het bedrijf presenteerde deze week een strategie-update. Daarentegen doet Unibail Rodamco (-10,4%) pijn aan de ogen en presteert Royal Dutch Shell (-4,5%) slechter op de beurs dan sectorgenoten zoals Total en Exxon Mobile. 

AEX

AMX

PostNL (+4,2%) profiteert deze week van een koersdoelverhoging van Bank of America. Het koersdoel wordt met €0,30 verhoogd naar €2,10 en het koopadvies blijft intact. De chipsector ligt ook goed. Besi (+2,1%) is daarvan een mooi voorbeeld.

Daar waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. OCI (-16,2%) zoekt nieuwe lows op. Nog 10% eraf en er staat een all time low op het bord. De kunstmestproducent heeft last van prijsdruk, waardoor het bedrijf in het tweede kwartaal rode cijfers schreef.

AMX

ASCX

Houtveredelaar Accsys (+10,0%) zag de omzet in het gebroken boekjaar 1-4-2019/31-03-2020 met 20% toenemen. Voor bomenknuffelaars is het een interessant aandeel om in de gaten te houden. Disclaimer: ik heb zelf positie in het aandeel.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Komende week schrijft Arend Jan exclusief voor Premiumleden de vooruitblik. 

Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.