Terug

Columns

Watchlist

Slotcall: Bubbel op komst?

Door Niels Koerts
op 3 juni 2020 18:00

De AEX (+2,8%) is niet meer te houden. Meevallende PMI's voor de dienstensector en een spectaculair Amerikaans ADP-banencijfer zetten de beurzen in vuur en vlam.

Voor Arend Jan is het enthousiasme net iets te groot. Hij maakt een vergelijking met de jaren 2000. Destijds was het: hoe dieper de rode cijfers, hoe beter. Dat lijkt nu bijna ook zo te zijn, aangezien de winstverwachtingen voor de komende 12 maanden nog altijd dalen.

Beurs aantrekkelijker dan twintig jaar geleden

Een belangrijk verschil met de dotcombubbel is echter dat de techgiganten nu bakken met geld verdienen en een sterke balans hebben. Daarnaast mogen we niet vergeten dat de rente in de tussentijd behoorlijk is gedaald.

Exact 20 jaar geleden ontving u nog 5,3% rente op Nederlands staatspapier en nu mag u gewoon 0,16% betalen om uw geld aan Wopke Hoekstra uit te lenen. Dan is het niet zo gek dat er massaal wordt gevlucht naar aandelen.

Oja, en als er geen nieuwe corona-uitbraak komt, mogen we veronderstellen dat de winsten in de loop van het jaar weer aantrekken. Kortom, om de Nederlandse beurs een bubbel te noemen, gaat iets te ver.

S&P500
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Bizar banenrapport

Dat de cijfers verbeteren, bewijst het ADP-banenrapport. Analisten verwachtten dat er ruim 9 miljoen banen verloren zouden gaan in mei, maar het bleef bij 'slechts' 2,76 miljoen arbeidsplaatsen. Dat is nog steeds een bizar hoog aantal, maar het gaat gelukkig de goede kant op.

Het zou zomaar kunnen dat dit de bodem blijkt te zijn en dat er in juni alweer banen bijkomen. De Amerikaanse arbeidsmarkt behoort tot de meest dynamische ter wereld, dus wat er afgaat, kan er binnen no time weer bijkomen

Wat het sentiment ook goeddoet, zijn de beter dan verwachte inkoopmanagersindices voor de dienstensector. Met name de Chinese PMI van 55 is een opsteker. Helemaal omdat de uitbraak van het virus daar begon. Dit betekent dat wij ook mogen rekenen op herstel.

Dit is precies waar de markten nu op voorsorteren. Maar goed, het risico is dat wanneer het herstel tegenvalt, de beurzen ook zomaar hard terug kunnen vallen. Mede daarom waag ik mij niet aan een voorspelling.

ASML op all time high

ASML (+3,8%) sluit vandaag op €308,05 en dat betekent een dikke all time high. De trends van autonoom rijden, internet of things, 5G en virtual reality gaan allemaal door en hiervoor is de chiptechnologie van ASML zeer belangrijk.

Het is dan niet zo gek dat de chipper uit Veldhoven zo populair is. De IEX Beleggersdesk gaat uit van een WPA van €10,31 voor 2021, wat resulteert in een K/W van 29,9. Of dat duur of goedkoop is, leest u in dit Premiumartikel.

Verder zien we dat Besi (+280%) het de afgelopen vijf jaar nog een tikje beter heeft gedaan. Waar ik echter vooral door ben verrast is dat onze chippers het allemaal beter hebben gedaan dan de SOX. Dit is de brede halfgeleiderindex. Kortom, zo slecht doen we het in Nederland helemaal niet.  

S&P500
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Rentes

Het is risk-off op de rentemarkt en dat betekent dat de rentes omhoog spuiten. De Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier loopt ruim negen basispunten op naar 0,77%.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 2,8% omhoog en daarmee blijven we achter ten opzichte van de Duitsers (+3,9%) en Fransen (+3,2%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 1,1% en noteert 29,7 punten. 
 • Wall Street zet de zegereeks door. De Dow Jones (+1,6%), S&P500 (+1,1%) en Nasdaq (+0,8%) lijken tegenwoordig alleen maar te kunnen stijgen.
 • De euro klimt 0,5% en noteert 1,123 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (-2,0%) moet het niet van dit soort dagen hebben.
 • Olie: WTI (-0,7%) en Brent (-1,1%) stellen teleur. Op een dag als vandaag had er toch een dikke plus op het bord moeten staan.
 • Bitcoin (+0,5%) brak gisteren technisch uit.

Het Damrak

 • De koersdoelverlaging van Kepler Cheuvreux voor Unibail Rodamco (+14,7%) valt behoorlijk mee. De bankanalisten geven een koersdoel van €90 af, waardoor zij zo'n 45% upside zien.
 • Stay at home stock zoals Adyen (-0,2%) en Just Eat Takeaway (+0,9%) blijft wat achter.
 • Aegon (+9,9%) gaat door het dak. De rentes vliegen omhoog en dat is goed voor de financials.
 • De Belgische vestigingen van Basic-Fit mogen van de overheid op 8 juni weer open. Dat wordt gewaardeerd door beleggers.
 • Aandelen met een hoog risicogehalte moet u vandaag hebben. Air France-KLM (+9,8%), Eurocommercial Properties (+8,4%) en Fugro (+5,5%) worden opgepikt.
 • Signify (+5,7%) profiteert van een koopadvies van Société Générale.
 • Avantium (+1,6%) kondigde een opdracht van €3 miljoen aan, maar beleggers zien dit vooral als een mooi moment om winst te nemen. De openingswinst ging grotendeels in rook op. Maar goed, dit jaar resteert er nog een gigantische plus van 140%.
 • Tot slot is er eindelijk interesse voor Brunel (+12,5%). Tot vandaag wist het aandeel maar niet te herstellen.

Adviezen

 • Besi: starten met kopen - Bank of America
 • Euronext: naar €96 van €89 en kopen - ING
 • Euronext: naar €80 van €75 en houden - UBS
 • Pharming: naar €4,73 van €2,20 en kopen - Stifel
 • Signify: naar kopen van houden en €25 - Societe Generale
 • Unibail Rodamco: naar €90 van €120 en kopen - Kepler Cheuvreux

Agenda

4 jun Event Consensus
00:00   Holland Colours Q1-cijfers  
10:00   Value8 AvA  
10:00   EU services PMI mei 11,7
13:45   ECB rentebesluit -0,5%
14:30   Persconferentie ECB-voorzitter Christine Lagarde  
14:30   VS jobless claims  
14:30   VS handelsbalans apr -40,5B
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.